Γράφει ο Τάκης Χατζής

Κατεύθυνση στα τεχνικά κλιμάκια που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group να κλείσουν «όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται», χωρίς υποχωρήσεις στις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί, έδωσε η κυβέρνηση σύμφωνα με έγκυρες πηγές.

Τούτο, μεθερμηνευόμενο, σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση βιάζεται να επέλθει μια συμφωνία η οποία θα λύσει το οξύ πρόβλημα της ρευστότητας, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να μην πληρωθούν οι δόσεις προς το ΔΝΤ, κάτι που πιθανότατα θα σημαίνει πιστωτικό γεγονός.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να επιτευχθεί συμφωνία, φαίνεται ότι είναι σε αρμονία με την κοινωνία. Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο Μαΐου της Public Issue, οι πολίτες, σε ποσοστό 54% εκφράζουν τη συγκατάθεσή τους στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, αλλά ταυτοχρόνως ζητούν να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές ιδιαίτερα στις απολύσεις και τις συντάξεις.

Ωστόσο, στο κυβερνών κόμμα, όπως διαφάνηκε στη συνεδρίαση της ΚΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο, η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική. Οι 75 ψήφοι που συγκέντρωσε η Αριστερή Πλατφόρμα στην τροπολογία που κατέθεσαν 9 μέλη της ΚΕ, δεν πέρασαν απαρατήρητοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπερβαίνουν τη δύναμη που διαθέτει «αυστηρά» κατά 10 έως 15 ψήφους. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι πρόκειται για συγκυριακή αύξηση της επιρροής της, μιας και διαφάνηκε πως υπάρχουν στελέχη τα οποία επιθυμούσαν να στείλουν ένα μήνυμα προς την ηγεσία.

Για πολλούς τίθεται το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι όταν η διαφαινόμενη συμφωνία επιτευχθεί και έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Στην περίπτωση κατά την οποία εκφραστεί αναλόγου μεγέθους διαφωνία (θυμίζουμε ότι η τροπολογία απορρίφθηκε με 95 ψήφους κατά) είναι σαφές ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα συγκεντρώσει 151 ψήφους. Και ότι η συμφωνία αν ψηφιστεί, αυτό θα γίνει με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, γεγονός που προκαλεί αυτομάτως μείζον πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Πρόβλημα που ορισμένοι εκτιμούν ότι ενδέχεται να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Για κάποιους μυημένους όμως, πρόβλημα να αμφισβητηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία δεν τίθεται. Αυτοί επιμένουν ότι οι διαφωνίες θα εξαντληθούν στις κομματικές διαδικασίες και ουδείς εκ των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας θα καταψηφίσουν μια συμφωνία με τα χαρακτηριστικά που σκιαγράφησε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνουν, τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας δεν υπάρχει περίπτωση να ρίξουν με τη στάση τους την κυβέρνηση. Θα προτιμήσουν να το καταπιούν, ενδεχομένως να παραιτηθούν, αλλά να σπάσουν την κυβερνητική πλειοψηφία, το θεωρούν αδύνατο. Μετά από αυτά, δεν θεωρείται πράξη εχέφρονος να ποντάρει κάποιος για την πτώση της κυβέρνησης στον Λαφαζάνη. Ενδεχομένως είναι καλύτερο να… παίξει Τζόκερ, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.