«Το ευρω-ατλαντικό κατεστημένο ξαναχτυπά και αξιώνει νέα μέτρα λιτότητας», γράφει ο ιστότοπος της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη «iskra.gr». 

Όπως αναφέρει «νέες πολύπλευρες πιέσεις δέχεται η ελληνική κυβέρνηση και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, Ολιβιέ Μπλανσάρ, να βάζει στο στόχαστρο τα καταλεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να «γίνει οικονομία», ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα κατά το τρέχον έτος. Αναφορικά με τα σενάρια περί «Grexit» αλλά και επιβολής μέτρων ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, ο Ολ. Μπλανσάρ δήλωσε ότι «ελπίζουμε να τα αποφύγουμε όλα». 

Προσθέτει πως «στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ, βέβαια, κινούνται και οι εγχώριοι αντιδραστικοί κύκλοι για να διαδώσουν σενάρια καταστροφολογίας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία το πρωί της Δευτέρας (25/5) έκανε λόγο για έλεγχο κεφαλαίων στις τράπεζες μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, «αν δεν έχουμε συμφωνία μέχρι την Παρασκευή (29/5)».

Το iskra.gr, σχολιάζει και τη συνέντευξη Μπλανσάρ και γράφει: «Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ και η Κομισιόν δεν έχουν κάποια «εξειδίκευση» στα μέτρα που αξιώνουν από την ελληνική κυβέρνηση. Ειδικότερα,  όλο το προηγούμενο διάστημα τα εγχώρια μίντια επιχειρούσαν να παρουσιάσουν το ΔΝΤ ως απαιτητικό όσον αφορά τις ανατροπές στο εργατικό δίκαιο (απολύσεις, συνδικαλιστικά δικαιώματα κα) αλλά δήθεν «ελαστικό» όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους. Αντίστοιχα, για την Κομισιόν, τα μίντια επεφύλασσαν μια «αντιστροφή» των ρόλων, δηλαδή αυστηρότητα στη δημοσιονομική πειθαρχία και χαλαρότητα στους αντεργατικές παρεμβάσεις».

Καταλήγει δε πως «ο μόνος δρόμος για τη λαϊκή χειραφέτηση και μια νέα ανορθωτική πορεία για τον τόπο περνάει μέσα από την απόρριψη και των δύο ιμπεριαλιστικών ενώσεων και των επιλογών τους».