Η μεταναστευτική πολιτική Ελλάδας - Ευρώπης βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποείται από το πρωί στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Το παρών έδωσαν ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Επίσης, συμμετείχαν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Δημήτρης Τσακνάκης ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Σωμάτων Ασφαλείας. 

Ο κ. Αβραμόπουλος κατέθεσε πρόταση προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης ώστε να μπορεί ένας σημαντικός αριθμός αιτούντων άσυλο να μετεγκατασταθεί από τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό ανακοίνωσε ο Επίτροπος της της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις, την Ασφάλεια και την Ιθαγένεια κ. Αβραμόπουλος, μετά τη διυπουργική σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Σε πρόσφατη παρέμβασή του για το μεταναστευτικό στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο κ. Αβραμόπουλος είχε αναφέρει ότι «η ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση δεν είναι μια κίνηση έκτακτης ανάγκης, είναι μια συνολική στρατηγική που θα μας καθοδηγεί για τα επόμενα πέντε με 10 χρόνια».