Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Στο πιο κρίσιμο σημείο βρίσκεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που πρέπει να περάσει από Συμπληγάδες για να ψηφιστεί η νέα συμφωνία που…γράφεται κατά το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ιδιαίτερα πιεσμένος και αυτό αποτυπώνεται όχι μόνο στο δημόσιο λόγο αλλά και στη σκηνική του παρουσία, όπως έγινε εμφανές και το Σαββατοκύριακο, καθώς η κυβέρνηση καλείται να περάσει μια συμφωνία κάτω εξαιρετικά ασφυκτικές πιέσεις.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός οδεύει προς τη «μεγάλη στροφή», ενώ το περιεχόμενο της συμφωνίας θα απέχει πάρα πολύ από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αφού θα έχουν αλλαγές χειρότερες στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό ως τις ιδιωτικοποιήσεις και τις φορολογικές επιδρομές με αύξηση του ΦΠΑ.

Η Αθήνα δεν είχε άλλη επιλογή, σύμφωνα με όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είδε από κοντά στη Ρίγα το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα, ενώ ακόμα και το τηλεφώνημα του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου «τσάκισε» τις όποιες προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αν δεν υπάρξει γρήγορα συμφωνία με τους δανειστές, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει άμεσα δυσκολίες, προκαλώντας μεγάλες αβεβαιότητες στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια οικονομία» ήταν το μήνυμα του Αμερικανού υπουργού στον Πρωθυπουργό την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα.

Στην παρούσα συγκυρία η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να παράσχει μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο στην Ελλάδα. «Με την έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης που υπάρχει, οι Ευρωπαίοι για να δώσουν τρίτο πρόγραμμα, το οποίο να συνοδεύεται από χρηματοδότηση 30-40 δισ. ευρώ, θα πρέπει να ζητήσουν υπερβολικές εξασφαλίσεις από την Ελλάδα, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να παράσχει» αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες.

Το ζήτημα για τον Αλ. Τσίπρα δεν είναι τόσο η στάση των ξένων, καθώς από τη στιγμή που έχει συμφωνήσει και ετοιμάζεται το κείμενο συμφωνίας των δυο πλευρών, αλλά η διαχείριση στο εσωτερικό της χώρας και κυρίως η στάση της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ που απειλεί με «ρήξη» με τους διεθνείς δανειστές και ζητεί τη μη πληρωμή των υποχρεώσεων.

Το επόμενο κρίσιμο ζήτημα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι το πώς θα διαχειριστεί το εσωτερικό της χώρας, όπου η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει άλλη υπομονή και δεν αντέχει άλλη φορεπιδρομή. Οι πολίτες ζουν περίοδο ατέλειωτης αβεβαιότητας, η οποία κλονίζει τις ζωές, επηρεάζει τις συνειδήσεις και αλλάζει τις πεποιθήσεις ενώ, το κράτος υπολειτουργεί λόγω έλλειψης πόρων, οι μισθοί και οι συντάξεις εξασφαλίζονται την τελευταία ώρα.

Ο Πρωθυπουργός και η ηγετική του ομάδα βίωσαν ένα δύσκολο πολιτικά διήμερο στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακόμα και η πρόταση του Αλ. Τσίπρα πέρασε με μικρή διαφορά, ένα στοιχείο που ενισχύει το επιχείρημα περί διχασμού στο εσωτερικό του κόμματος.

Το ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στο Κοινοβούλιο και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες, όπου εκεί αναμένεται να γίνει η πραγματικά μεγάλη μάχη.