Για την κατάσταση της Ευρώπης, αλλά και για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια τοποθετήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι.

Μιλώντας στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο κ. Πρόντι τόνισε: αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση στη χώρα μας και στα μέτρα που εφαρμόστηκαν: 

Ακούσαμε τόσες βροντές που στο τέλος έβρεξε. Είναι σαφές πλέον ότι η Ελλάδα δεν έχει τόσα χρήματα για να πληρώσει. Το ήξεραν όλοι. Το 25% των Ελλήνων είναι άνεργοι, το εισόδημα κατέρρευσε πολύ περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι υποστηρικτές της λιτότητας. Η Ελλάδα δεν έχει την διέξοδο των εξαγωγών που χαρακτηρίζει την Ιταλία, η Ελλάδα εξάγει λιγότερα αγαθά απ΄ ό,τι η ιταλική επαρχία Ρέτζο Εμίλια. Ζει από ναύλα πλοίων, λίγο τσιμέντο και λίγο τουρισμό. Αν καταρρεύσει το εσωτερικό εισόδημα, καταρρέουν όλα. Ζήσαμε ένα μπρα-ντε-φερ, στο οποίο ο κάθε ένας νόμιζε ότι ο άλλος θα έκανε πίσω. Αλλά για να σωθεί, καθένας θα έπρεπε να παραχωρήσει κάτι. Αν η Γερμανία είχε παρέμβει στην αρχή της κρίσης, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα με 30 με 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα το όλο κόστος έχει δεκαπλασιαστεί.

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στη νέα ελληνική κυβέρνηση λέγοντας: 

Οι Έλληνες επέδειξαν έναν κομπασμό ο οποίος δημιούργησε κακή προδιάθεση στους διαπραγματευτές. Παρατήρησα να αυξάνεται η ενόχληση απέναντί τους όσο χρησιμοποιούσαν βίαιες λέξεις. Η αναφορά στον ναζισμό δεν βοήθησε. Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τον Σόιμπλε, δυστυχώς μπορεί να σε κοροϊδέψει εκείνος, διότι είναι ισχυρός. Αλλά το να ακούμε τις γνωστές προκαταλήψεις σχετικά με την μεσογειακή ραθυμία είναι ένα άλλο σύμπτωμα αποσύνθεσης.

«Η Ελλάδα, στο τέλος, θα βγει από το ευρώ;» ρωτά ο δημοσιογράφος με τον Πρόντι να απαντά:

Έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Υπάρχει, όμως, ακόμη το περιθώριο για μια συμφωνία. Υπό δυο προϋποθέσεις: σαφήνεια και αμεσότητα. Μπορούμε ακόμη να φτάσουμε σε μια "χρεοκοπία κατά το ήμισυ", με την Ελλάδα να έχει πετύχει την επιμήκυνση των χρονικών περιθωρίων αποπληρωμής και την αναδιάρθρωση του χρέους -που δεν θα μπορεί να πληρωθεί εξ ολοκλήρου- αλλά σε αντάλλαγμα να κάνει δεκτά κάποια αιτήματα. Και οι προεκλογικές υποσχέσεις του Τσίπρα δεν θα μπορέσουν να τηρηθούν στο ακέραιο.

Σε ό,τι αφορά τυχόν επέκταση της κρίσης στην Ιταλία, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι, «εκ των πραγμάτων, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο», προσθέτει ότι σε πολιτικό επίπεδο η Ευρώπη δεν έχει ενισχυθεί, ενώ, σε σχέση με τον «ανολοκλήρωτο χαρακτήρα» της Ευρώπης, ο Πρόντι δηλώνει:

Η Ευρώπη δεν διαθέτει, πλέον, πολιτική, ούτε ιδέες. Έχει μόνον κανόνες, αριθμητική. Όταν χαρακτήριζα "βλακώδες" το Σύμφωνο Σταθερότητας, ήξερα ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Δεν κυβερνά, κανείς, με την αριθμητική. Ο Γιούνκερ ανακοίνωσε το πρόγραμμα επενδύσεών του πριν από εννέα μήνες. Ο χρόνος που χρειάζεται για να γεννηθεί ένα παιδί. Αλλά δεν είδαμε ακόμη τίποτα.