Για μια επιχειρησιακή συζήτηση για το μεταναστευτικό έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης μετά τη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς. 

«Μία ημέρα πριν παρουσιάσει ο αρμόδιος Ευρωπαίος Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν το γενικό σχέδιο, που αφορά στη μεταναστευτική πολιτική και τη νέα στρατηγική πάνω στο ζήτημα των προσφυγικών ροών, είχαμε την ευκαιρία, να τον φιλοξενήσουμε και να πραγματοποιήσουμε μία επιχειρησιακή συζήτηση για όλα τα δεδομένα που αφορούν στη χώρα μας.

Εκ μέρους όλων των συναρμόδιων υπουργών, της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, του Γιάννη Πανούση και βέβαια του Θοδωρή Δρίτσα που είναι και ο φιλοξενών στο υπουργείο και στο Κέντρο Επιχειρήσεων και με την παρουσία όλων των επιτελών της ηγεσίας και του Λιμενικού και της Αστυνομίας, με την παρουσία εκπροσώπων πολιτικών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών και όλων των άλλων υπουργείων πραγματοποιήθηκε μία εκτενής και ενδελεχής σύσκεψη πάνω στο κεντρικό ζήτημα», είπε ο κ. Βούτσης.

Πρόσθεσε πως «πλέον έχει γίνει δεκτή, μετά από και την κυβερνητική και πρωταγωνιστική παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού πριν από ένα μήνα αλλά και με την παρουσία και την αντίληψη που έχει και ο Επίτροπος πάνω σε αυτά τα ζητήματα, γίνεται μία ουσιαστική στροφή που μέλλει να υλοποιηθεί και να αναπτυχθεί σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζονταν τα ζητήματα που προέκυπταν από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Είναι το φλέγον ζήτημα που θα απασχολεί τα προσεχή χρόνια και του οποίου η αντιμετώπιση βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και παγκοσμίως.

Αναπτύχθηκαν και από τους συναρμόδιους υπουργούς πάρα πολύ συγκεκριμένα ζητήματα , αιρέσεις, ενστάσεις, αδυναμίες, κενά που υπάρχουν, προτάσεις που έγιναν γύρω από το σύνολο των επιχειρησιακών σχεδίων που αφορούν στην καταγραφή και στη διεκπεραίωση από εκεί και ύστερα ενός αριθμού από τις προσφυγικές και μεικτές μεταναστευτικές ροές προς όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ανάληψη του μεριδίου ευθύνης που τους αναλογεί, από τα κράτη μέλη. Ακριβώς εκεί έγκειται και η στροφή στην πολιτική για την οποία σας μίλησα.

Αυτά τα ζητήματα καταγράφηκαν από τον Επίτροπο και τους επιτελείς. Τέθηκαν οι προτεραιότητες και ελπίζουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα να καταστεί δυνατόν και να ολοκληρωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή η πολιτική καθώς και να υπάρξουν και όλες οι οδοί βοήθειας με πιστώσεις και υλικό προς τη χώρα μας σε κάθε επίπεδο, έτσι ώστε να υλοποιηθεί το «ελληνικό διαβατήριο» για τη φερεγγυότητα και τη συμμετοχή σ αυτούς τους προγραμματισμούς».