Τα αντικρουόμενα μηνύματα που έρχονται από ΔΝΤ, Κομισιόν και Βερολίνο καταδεικνύει ως τον λόγο που δεν έχει επιτευχθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Αν και στόχος όλων τους είναι να βοηθήσουν την Αθήνα, στο Βερολίνο αυξάνει η ανησυχία ότι η έλλειψη ομοφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κύκλων και των χωρών μελών της ευρωζώνης ενδέχεται να συμβάλει σε μια έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, επισημαίνει το περιοδικό.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μιλούν με μία φωνή, εξηγεί το περιοδικό και προσθέτει: 

Αυτό ισχύει για τις λεπτομέρειες. Το ΔΝΤ βλέπει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας διαφορετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Ταμείο θέλει να μειώσει τη βασική σύνταξη, ενώ οι Βρυξέλλες να περιορίσουν τον αριθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Το ίδιο, ισχύει και σε κορυφαίο επίπεδο, συνεχίζει το Wirtschaftswoche  που σημειώνει πως κυρίως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί διάκεινται ευνοϊκά προς τους Έλληνες.

Στο εσωτερικό του Eurogroup, που διατηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα, αυτή η διχογνωμία προκαλεί εντάσεις. Μια πηγή από το Eurogroup σχολίασε: 

Πώς μπορούν οι Έλληνας να καταλάβουν τι θέλουμε, όταν οι θεσμοί στέλνουν τόσο διαφορετικά μηνύματα;

Σύμφωνα με το Wirtschaftswoche, στο Βερολίνο υπάρχει ο φόβος ότι το ΔΝΤ θα αποσυρθεί από τους θεσμούς. Ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, κάτι για το οποίο ήδη μιλά ο Γερμανός αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλιστών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είναι κάτι που η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί δύσκολα να πουλήσει στα μέλη του Ταμείου.

Ακόμη και στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης υπάρχουν διαφωνίες. Την ώρα που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει ξεκάθαρα να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται να μην αποκλείει ένα Grexit, σημειώνει το περιοδικό στο άρθρο του.

Ίσως τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου αναφέρει το Wirtschaftswoche που προσθέτει ωστόσο ότι αυξάνεται η ανησυχία μήπως μέχρι τότε η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει. Για να σταματήσουν οι διχογνωμίες, θα μπορούσε να μεσολαβήσει ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, ένας έμπιστος της Μέρκελ, αλλά αυτός μοιάζει να μην υπάρχει, καταλήγει το άρθρο του περιοδικού.