Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβάλει την καταβολή της δόσης της 5ης Ιουνίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει να αποπληρώσει τη δόση του δανείου που έχει λάβει από το ΔΝΤ και να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευθεί μια χρηματοδοτική συμφωνία δίχως να κηρύξει στάση πληρωμών, εάν ομαδοποιήσει όλα τα ποσά που εκκρεμούν να αποπληρωθούν στο Ταμείο εντός του Ιουνίου και τα καταβάλει στα τέλη του μήνα.

«Υπάρχει η πιθανότητα να ομαδοποιηθούν αρκετές πληρωμές τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και να γίνει έτσι μόνο μία πληρωμή», δήλωσε στο πρακτορείο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, κοντά στις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ελλάδας.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος, επίσης κοντά στις επαφές, δήλωσε επίσης ότι υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα.

«Αυτό βασικά είναι μια τεχνική διευθέτηση του υπουργείου Οικονομικών και (η Αθήνα) θα μπορούσε να πει ότι έτσι θέλει να γίνει και το ΔΝΤ πιθανόν θα αναγκαζόταν να πει ότι είναι εντάξει με αυτό», δήλωσε ο πρώτος μη κατονομαζόμενος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όμως οι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει σε ένα τέτοιο στρατήγημα μόνον εάν υπάρχει βάσιμη πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να γνωστοποιηθεί στις αγορές και στους Έλληνες πολίτες. Σε διαφορετική περίπτωση, η μη καταβολή της δόσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει πανικό στις αγορές και μαζικές αναλήψεις καταθέσεων στην Ελλάδα, εξήγησαν οι αξιωματούχοι.

«Επομένως θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μερικές επιπλέον εβδομάδες. Αλλά εάν δεν υπάρξει κάποια προοπτική για το πώς θα χειριστούν την πληρωμή (στο ΔΝΤ) καθ' ολοκληρίαν, αυτό θα ήταν κάτι ριψοκίνδυνο για τους Έλληνες. Και οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες», εξήγησε ο πρώτος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters.

«Ο κόσμος θα μπορούσε να θελήσει να προχωρήσει σε ανάληψη των καταθέσεών του και ποιος ξέρει τι θα αναγκαζόταν να κάνει η Ελλάδα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Σημειώνεται ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο CNN άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί η δόση, ενώ λίγες ώρες αργότερα -σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους- ανέφερε ότι θα πληρωθεί, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Ακόμη, οι δύο αξιωματούχοι φέρονται να είπαν πως δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία κατά την τηλεδιάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μεθαύριο Πέμπτη.

Εξήγησαν ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της σχετικά με το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο καλείται να παρουσιάσει η Αθήνα.

Η ΕΕ θα μπορούσε να δεχθεί ένα ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα κυμαίνεται από το 1,0% ως το 1,5% του ΑΕΠ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαζόταν να λάβει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να το επιτύχει, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως θεωρούν ότι η πρόταση της Αθήνας για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ δεν είναι επαρκής.