current views are: 1

26 Μαΐου 2015
Δημοσίευση14:30

Αιφνίδια αναβολή του Brussels Group – Θολό τοπίο για συμφωνία

Αναβλήθηκε εκτάκτως η προγραμματισμένη για σήμερα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group, όπως ανακοίνωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή. 

Δημοσίευση 14:30’
αρθρο-newpost

Αναβλήθηκε εκτάκτως η προγραμματισμένη για σήμερα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group, όπως ανακοίνωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή. 

Αναβλήθηκε εκτάκτως η προγραμματισμένη για σήμερα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group, όπως ανακοίνωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή. Οι τεχνoκράτες Ελλάδας και θεσμών θα συνεδρίαζαν σήμερα, καθώς οι διαβουλεύσεις μπαίνουν στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας που θα ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης.  

Ωστόσο, τελευταία στιγμή και χωρίς να διευκρινιστεί ο λόγος, αποφασίστηκε να μεταφερθούν αύριο οι συνομιλίες των δύο πλευρών, παρατείνοντας την αγωνία και βάζοντας νέα φιτίλια στις συζητήσεις. Πάντως, αποφασίστηκε να συνεδριάσουν απόψε με τηλεδιάσκεψη και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενώ θα συνεχιστούν αύριο δια ζώσης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σήμερα έγιναν συγκεκριμένες επεξεργασίες σε διάφορα θέματα, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Το τοπίο γύρω από τη συμφωνία γίνεται ολοένα και πιο θολό, εξαιτίας των αντιφατικών μηνυμάτων που υπάρχουν σε Ελλάδα και  εξωτερικό. Στην Αθήνα το Μαξίμου και ο υπουργός Οικονομικών δηλώνουν αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ από την άλλη επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν «μαύρο» στο τούνελ των διαπραγματεύσεων και προειδοποιούν για μια δύσκολη και επίπονη συμφωνία, που «δεν θα γίνει αποδεκτή» από το κυβερνών κόμμα. 

Την ίδια ώρα, ευρωπαίοι αξιωματοίχοι αλλά και διεθνή δημοσιεύματα προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στις κρίσιμες πτυχές της διαπραγμάτευσης. Άλλοι μιλούν χρεοκοπία της Ελλάδας και επαναφέρουν τη συζήτηση του Grexit, επισημαίνοντας το πρόβλημα ρευστότητας και την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές από τη συμφωνία, ενώ στην απέναντι όχθη βρίσκονται δημοσιεύματα όπως αυτό της Suddeutsche Zeitung που υποστηρίζει ότι η Αθήνα ζήτησε την παρέμβαση των ΗΠΑ για να βρεθεί λύση με τους ευρωπαίους. 


σχετικα αρθρα