Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Με τις μαραθώνιες καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων συνέχισε τις εργασίες της στη Βουλή, η εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή που διερευνά το καθεστώς κάτω από το οποίο μπήκε η χώρα μας στα Μνημόνια.

Σε αυτή τη πρώτη πράξη, δεν υπήρξαν εκπλήξεις και ίσως η σημαντικότερη εξέλιξη να είναι η απόφαση του επικεφαλής της επιτροπής κ. Δημήτρη Βίτσα να ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών τις δανειακές συβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τους δανειστές. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ενδεχομένως να έρθει στη Βουλή, η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που δίνει «πάτημα» στην αντιπολίτευση να διεκδικήσει εκ νέου την επέκταση της περιόδου έρευνας και εντός του 2015.  

Μάλιστα, μετά από εισήγηση του Ν. Καραθανασόπουλου από το ΚΚΕ, η επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων των Θεσμών, δηλαδή του ΔΝΤ, των Συνόδων Κορυφής και του Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά τους μάρτυρες οι κ.κ. Αθανασόπουλος και Βέττας από το ΙΟΒΕ υποστήριξαν την ανάγκη ύπαρξης των μνημονίων, ωστόσο παραδέχθηκαν λάθη και παραλείψεις κατά την εφαρμογή τους. Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασόπουλος, είπε πως καμία άλλη χώρα δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα της Ελλάδα, ούτε έχασε 25% από το ΑΕΠ της, ενώ απέδωσε στην μη εφαρμογή του προγράμματος τις λανθασμένες εκ του αποτελέσματος εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ το 2010 για 6% πρωτογενές πλεόνασμα. « Ναι, αν τηρηθούν οι προϋποθέσεις του μοντέλου θα γίνει το αποτέλεσμα που προβλέπει το μοντέλο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Βέττας είπε πως όλοι, από εκείνους που κλήθηκαν να εφαρμόσουν τα μνημόνια, ως τον Τύπο και του πολίτες, έχουν τις δικές τους ευθύνες για την εφαρμογή του. Επιπλέον, χαρακτήρισε σωστό το χειρισμό του χρέους και υπεραμύνθηκε του PSI, ενώ εκτίμησε πως η μείωση του χρέους θα γίνει είτε βίαια (υπονοώντας χρεοκοπία) είτε ήπια με προσαρμογή.

Τέλος ο κ. Σάββας Ρομπόλης, δήλωσε πως η ΙΝΕ/ΓΣΕΕ είχε στοιχεία ήδη από το 2008 που έδειχναν πως η οικονομία μπαίνει σε βαθιά κρίση. Όπως είπε, όμως δεν μπορούσε να γίνει πρόβλεψη για τη ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Μάλιστα εκτίμησε ότι το πρόβλημα της οικονομίας, δεν είναι η ανταγωνιστικότητα, όπως λένε πολλοί, αλλά η έλλειψη παραγωγικότητας, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις μελέτες της ΓΣΕΕ.