Τον απολογισμό της παρουσίας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή της. 

«Πριν από ένα χρόνο μου κάνατε την μεγάλη τιμή να με εκλέξετε πρώτη Ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία, τη μεγάλη κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη.  Το αίσθημα της ευθύνης που ένιωσα και συνεχίζω να νιώθω μου είναι αδύνατο να το περιγράψω με λόγια» τονίζει η κ. Σπυράκη.

«Υπόσχομαι όμως να συνεχίσω να παλεύω καθημερινά, από τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, με πίστη και εμπιστοσύνη στην Ελλάδα της Δημιουργίας» συνεχίζει η ευρωβουλευτής της ΝΔ και παραθέτει τον απολογισμό του έργου της: 

Καταπολέμηση της ανεργίας των νέων

Στόχος είναι η μείωση της ανεργίας των νέων ώστε να σταματήσει η μετανάστευση των υπερπροσοντούχων νέων Ελλήνων σε χώρες του εξωτερικού.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την άμεση εκταμίευση του 30% της προχρηματοδότησης που θα χορηγείται σε όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν νέους ανέργους, με τροποποίηση του Κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. 

Συμμετείχα ενεργά στην σχετική πρωτοβουλία καθώς αφορά περιοχές όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 25%, και ουσιαστικά φωτογραφίζει την Ελλάδα.

Άμεση ενίσχυση της ρευστότητας

Άμεση αποπληρωμή των ανεξόφλητων κοινοτικών πόρων συνολικού ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Πρόκειται για θέμα ζωής και θανάτου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα Πανεπιστήμια καθώς για την Ελλάδα οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης. 

Για το λόγο αυτό το έθεσα ως προτεραιότητά μου ως αρμόδια εισηγήτρια εκ μέρους της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης για τον προϋπολογισμό της Πολιτικής Συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το έτος 2016.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περικοπούν οι πόροι που προορίζονται για την Πολιτική Συνοχής, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για το πακέτο Γιούνκερ.

Ενίσχυση των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων

Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζομένους.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέχουν τα δύο τρίτα του συνόλου των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Το λιγότερο που οφείλουμε να πράξουμε, είναι να δημιουργήσουμε ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ένα περιβάλλον όπου οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα start-ups, δεν θα χρειάζεται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για άλλες αγορές, παίρνοντας μαζί τους νέες θέσεις εργασίας υψηλών προδιαγραφών.

Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με διαφορετικό τρόπο. Να μειώσουμε τους φόρους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να δώσουμε στους νέους τη δυνατότητα να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία.