current views are: 2

26 Μαΐου 2015
Δημοσίευση18:01

Reuters: Οι ΗΠΑ θα πιέσουν την Ε.Ε. να συμφωνήσει με την Ελλάδα – Φοβούνται τη Ρωσία

«Φουντώνουν» τα σενάρια για αμερικανικές πιέσεις προς την Ε.Ε. με στόχο τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Δημοσίευση 18:01’
αρθρο-newpost

«Φουντώνουν» τα σενάρια για αμερικανικές πιέσεις προς την Ε.Ε. με στόχο τη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Φουντώνουν» τα σενάρια για αμερικανικές πιέσεις προς την Ε.Ε. με στόχο τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Μετά το δημοσίευμα της γερμανικής Suddeutsche Zeitung, αξιωματούχος προσκείμενος στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πιθανόν θα ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών του κόσμου αυτή την εβδομάδα στη Γερμανία προκειμένου η ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με αντάλλαγμα την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας —των χωρών που συγκροτούν τη G7— συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Δρέσδη.

Αν και επισήμως το ζήτημα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων, τα προβλήματα της χρηματοδότησης και του κρατικού χρέους της είναι πιθανό να συζητηθούν στο περιθώριο της συνόδου, σημείωσαν δύο αξιωματούχοι.

«Θα ανέμενα πως οι Αμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις στους Ευρωπαίους στη Δρέσδη όσον αφορά την Ελλάδα», είπε ο πρώτος αξιωματούχος και πρόσθεσε:

Οι Αμερικανοί τονίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και μας λένε ότι πρέπει να βρούμε μια λύση, ότι πραγματικά δεν μπορούμε να θέτουμε το χώρο του ενιαίου νομίσματος σε κίνδυνο εξαιτίας της Ελλάδας.

Στους γεωπολιτικούς κινδύνους οι Αμερικανοί περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. «Εάν η Ελλάδα για κάποιο λόγο στρεφόταν στη Ρωσία, και η Μόσχα αναμιγνυόταν περισσότερο, θα μπορούσε να αποκτήσει υπερβολικά μεγάλη επιρροή μέσα στο NATO και στην ΕΕ όσον αφορά τις πολιτικές έναντι της Ρωσίας», εξήγησε ο αξιωματούχος που έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι θεωρεί μικρό τον κίνδυνο αυτό, διότι η ρωσική κυβέρνηση αντιμετωπίζει η ίδια μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Άλλος ένας γεωπολιτικός κίνδυνος, υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος, είναι η απειλή εξτρεμιστικά κινήματα, εμπνεόμενα από τη Μέση Ανατολή, να εμφανιστούν στην Ελλάδα. «Η συνολική εικόνα στην περιοχή, το έδαφος για την καλλιέργεια εξτρεμισμού, στην Ελλάδα υπάρχει μια ορισμένη παράδοση εξτρεμισμού… υποθέτω ότι αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τους Αμερικανούς», είπε ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος.

 

 


σχετικα αρθρα