Στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση της συμφωνίας στα καυτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης βρίσκονται η ελληνική κυβέρνηση και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μέσα στο Σαββατοκύριακο να είναι έτοιμο το κείμενο που θα λειτουργήσει ως βάση της οριστικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, το προσχέδιο της συμφωνίας είναι σχεδόν έτοιμο και αποτελείται από περίπου 20 σελίδες και περιλαμβάνει τα μέτρα και τα χρονοδιαγράμματα στα οποία δεμσέυεται η Ελλάδα, καθώς και τις αντίστοιχες δεσμεύσεις των πιστωτών για παροχή χρηματοδότησης, αλλά και την εφαρμογή ενός επενδυτικού πακέτου που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Ανοιχτό παραμένει ακόμα το ζήτημα του ΦΠΑ. Η Αθήνα πασχίζει να περάσει η πρότασή της για τρεις συντελεστές 7%, 14% και 22% με την παράλληλη επιδίωξη να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα στον χαμηλό συντελεστή. Στόχος είναι να υπάρξει μια ανακατανομή των βαρών και να μην υπάρξει πτώση της καταναλωτικής δραστηριότητας. Από την πλευρά τους οι πιστωτές θέλουν να επιβάλουν δύο φορολογικούς συντελεστές.

Ωστόσο, παραμένει το χάσμα στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, καθώς εντοπίζεται διαφορά 1 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί από έσοδα του ΦΠΑ και την περιστολή δαπανών. Είναι χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις-βόμβα του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος έκανε λόγο για έσοδα 1,8 δισ. ευρώ που θα πρέπει να προέλθουν από τον ΦΠΑ.  

Στα εργασιακά υπάρχει σύγκλιση απόψεων, καθώς σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε να επανέλθει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επαναφορά του κατώτατου μισθού να γίνει σε δύο φάσεις, βάσει των μελετών του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας). 

Τέλος, όσον αφορά τις συντάξεις απομακρύνεται το αίτημα που υπήρχε στο email Χαρδούβελη για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Η συζήτηση, ωστόσο, παραπέμπεται στο 2017 οπότε θα ανοίξει και πάλι το ζήτημα της ρήτρας και άρα το ενδεχόμενο μειώσεων  στις συντάξεις. Πάντως, κοινή αντίληψη είναι ότι θα αλλάξει το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, όπου θα επιβληθεί γενναίο «μαχαίρι».