Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Ιδεολογική πλατφόρμα για την επόμενη μέρα της κεντροδεξιάς παρουσίασε η Ντόρα Μπακογιάννη, σε εκδήλωση της ΔΑΠ ΝΔΦΚ, στην κεντρική αιθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

«Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κεντροδεξιά, με τα βασικά χαρακτηριστικά της Χαλκιδικής» υπογράμμισε, διευκρινίζοντας οτι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μίλησε για ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό» τόνισε.

«Ριζοσπάστης ειναι ο μεταρρυθμιστής ο σημερινός. Φιλελευθερισμός σημαίνει ανοικτή οικονομία, με ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και παραγωγή πλούτου, σήμερα διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας, πρέπει να εμπιστευτούμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, αλλιώς δεν έχουμε καμία ελπίδα», ανέφερε, η κυρία Μπακογιαννη, δίνοντας το στίγμα της.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως ο κόσμος ζητά απο τη ΝΔ να ειναι δύναμη ευθύνης. «Ευθύνη επέλεξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής, ευθύνη επέδειξε και ο Αντώνης Σαμαράς, όταν ανέλαβε, έγινε πολύ μεγάλος και δύσκολος αγώνας να κρατηθεί η Ελλάδα στον ευρώ» τόνισε.

Όμως όπως διευκρίνισε, «δεν φθάνει μόνο αυτό. Πρέπει να αλλάξουν όλα και πάνω απο όλα η νοοτροπία μας. Μια μεγάλη παράταξη σημαίνει ότι θα μπορεί να υπάρχει έκφραση όλων, όχι με συμμετοχή ως χειροκροτητή, αλλά ως ανθρώπου που εκφράζεται ελεύθερα χωρίς διοικητικούς φόβους. Η ΝΔ ειναι πλούσιο κόμμα με απίστευτο δυναμικό».

«Η πορεία της παράταξης θα είναι δύσκολη απο δω και πέρα γιατί θα είναι αγώνας αξιακός. Τρόμαξα όταν άκουσα τον υπουργό Παιδείας να λέει οτι η αριστεία ειναι ρετσινιά», πρόσθεσε η κυρία Μπακογιάννη, ξεκαθαρίζοντας οτι «πρέπει να ετοιμαστούμε και δεν μπορούμε, γιατί το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα. Το θέμα ειναι να συζητήσουμε, όχι να κάνουμε μια Συνδιάσκεψη που δεν θα ακούσει κανείς τίποτα», είπε απαντώντας επί της ουσίας στη θέση του Αντώνη Σαμαρά και διατυπώνοντας ξανά εμμέσως το αίτημα για έκτακτο Συνέδριο.

«Αν δεν ανοίξει η συζήτηση, η πορεία μας θα ειναι προδιαγεγραμμένη, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε, εμείς που χρόνια νοιαζόμαστε για την παράταξη, θα τον επιδιώξουμε αυτό τον διάλογο. Θα επιδιώξουμε να πάμε σε όλη την Ελλάδα να κάνουμε χρήσιμο διάλογο για να καταθέσουμε πρόταση στον ελληνικό λαό, που δεν θα ειναι μόνο προταση εξόδου απο την κρίση» τόνισε.

Αναφερόμενη στην πορεία της διαπραγμάτευσης το κορυφαίο στέλεχος της γαλάζιας παράταξης σημείωσε πως «ποτέ δεν είχαμε φθάσει τόσο κοντά σε καταστροφή και τη χρεοκοπία. Ο κίνδυνος πλέον ειναι ορατός, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει μιλαμε μια καταστροφή που θα ειναι τεράστια. Η κυβερνηση πειραματίστηκε επι τέσσερις μήνες, με ένα άθροισμα άγνοιας και ιδεοληψιών».

«Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε μια συμφωνία στις αρχές τις επόμενης εβδομαδας, η κρίσιμη μέρα ειναι η 6η Ιουνίου, που θα πρέπει να πληρώνουμε το ΔΝΤ, αν δεν πληρώσει η χώρα, θα πέσει στην κατηγορία της Ζιμπάμπουε. Η Ζιμπάμπουε δεν εχει πληρώσει. Η συμφωνία τωρα λοιπόν. Τι θα είναι αυτη η συμφωνία; Θα ειναι κακή, γιατι αυτοί οι τέσσερις μήνες είχανε κόστος» προσθεσε, προαναγγέλλοντας και τη στάση που θα κρατήσει η ίδια.

Υπέρ της συμφωνίας, τάχθηκε και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος αναφερόμενος στη σταση που θα πρεπει να κρατήσει η ΝΔ, εξέφρασε το ερώτημα «αν μπορεί να αρνηθεί κανείς μια συμφωνία που θα εχει συνάψει η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τους οποίους η Συγγρού καταγγέλλει ως αντιευρωπαίους, δηλαδή τη συμφωνία που θα συνάψουν με τους εταίρους τους δικούς μας; Αντιλαμβάνονται κάποιοι το οξύμωρο του σχήματος;» κατέληξε απευθυνόμενος προς την ηγεσία της ΝΔ.

«Συμφωνία τώρα. Χωρίς χρονοτριβή, εχει χαθεί απίθανα πολύτιμος χρόνος. Δεν ξέρω ποσές ανήκεστες βλάβες εχει προκαλέσει στον κοινωνικό ιστό» τόνισε και πρόσθεσε οτι «η χωρα βρίσκεται κάθε μέρα στο χείλος του γκρεμού. Το ότι δεν έχουμε πέσει ακόμα, οφείλεται στη διστακτικότητα ευρωπαίων εταίρων να πατήσουν το κουμπί της εξόδου, που οφείλεται και στη δίκη τους ανασφάλεια και στις γεωστρατηγικές αντιλήψεις. Προφανώς η σημερινή κυβερνηση ενσωματώνει στους σχεδιασμούς της και αυτά τα στοιχεία και παίζει μια χοντρή παρτίδα πόκερ, ελπίζοντας οτι θα βρεθεί με τέσσερις άσους στο χέρι, οι άλλοι θα κάνουν πίσω και θα πάρει όλο το τραπέζι».

Ταυτόχρονα, ο κ. Αντώναρος  σημείωσε πως για τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ, θα πρέπει να γίνει διεξοδική συζήτηση και στα δύο κορυφαία όργανα (κοινοβουλευτική ομάδα και πολιτική επιτροπή).

«Φοβάμαι οτι τα τελευταία πέντε χρονια η συζήτηση και ο διάλογος διαμονοποιήθηκαν», δήλωσε ενώ ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πιστεύει στο λεγόμενο ευρωπαϊκό μέτωπο, καθώς όπως είπε πρόκειται «για μέτωπο, με πολιτικά υβρίδια που προσπαθούν εντελώς περιστασιακά να κερδίσουν εξουσία ή με πολιτικές δυνάμεις που φέρουν ακέραια την ευθύνη για το μνημόνιο, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ».

Αίσθηση προκαλεσε και η τοποθέτηση του σημερινού γραμματέα Οργανωτικού της ΝΔ, Δημήτρη Μαραβέλια, ο οποίος σημείωσε ότι η παράταξη «έχει σήμερα έλλειμμα, τόσο σε βάση, όσο και σε οργάνωση» και ζήτησε να προχωρήσει άμεσα «η ιδεολογική ανασυγκρότηση και για τα μικρά και τα μεγάλα, διαδικασία που στο τέλος θα καταλήξει σε ένα συνέδριο, με ιδρυτικά χαρακτηριστικά, όχι με διαδικασίες κανιβαλισμού. Χρειάζεται έμφαση στη θεσμική λειτουργία και θεωρώ αδιανόητο μια απόφαση για τη στήριξη μια επιφανούς συμφωνίας να ληφθεί μόνο σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας και όχι σε επίπεδο πολιτικής επιτροπής».

«Πρέπει να αλλάξουμε αν θέλουμε να διατηρήσουμε την κοινωνικότητα μας χρησιμότητα και δεν μιλάω για αλλαγές προσώπων, αλλα κυρίως αλλαγές νοοτροπίας, αντίληψης, δομής και λειτουργίας. Να μην αποφασίζουμε κεντρικά, αλλά να απευθυνθούμε σε όλη την κοινωνία. Να ενισχύσουμε δημοκρατική λειτουργία, θεσμοθετώντας ύπαρξη τάσεων» ζήτησε ο κ. Μαραβέλιας, εκφράζοντας ένα αίτημα που εχει διατυπώσει και ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, που ήταν μπροστά του, στην πρώτη σειρά των καθισμάτων.

Προηγήθηκε η ανάλυση του γνωστού εκλογολόγου Ηλία Νικολακοπούλου, ο οποίος έκανε λόγο για «διατήρηση τεράστιας διαφοράς, που προέρχεται ακόμη και απο επιμονή του ρεύματος ακόμα και ψηφοφόρων της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη γαλάζια συσπείρωση να βρίσκεται στο 50%», ενώ έκανε λόγο για «κρίσιμη αδυναμία ανασυγκρότησης μια παράταξης».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, εκτός απο το γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο και παρά πολλά γαλάζια στελέχη, όπως ο Γιώργος Κοντογιάννης, ο Γιάννης Οικονόμου, η Ζέττα Μακρη, ο Βαγγέλης Πίττερος, ο Νικος Πέππας και άλλοι.