Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Ιδιαίτερα πιεσμένος εμφανίζεται σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Αλέξης Τσίπρας που προσπαθεί να βρεθεί διέξοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ βρίσκεται μεταξύ των εταίρων-πιστωτών, της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας και των διάφορων συνιστωσών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έχει λάβει τις αποφάσεις του και κινείται προς την υπογραφή μίας συμφωνίας, αρκεί να μην υπάρχουν σε αυτήν στοιχεία «ταπείνωσης» της κυβέρνησης.

Άρα, το ζητούμενο πλέον είναι πως θα διαχειριστεί το εσωτερικό μέτωπο και αυτή η αγωνία επηρεάζει συνολικά τη στάση της κυβέρνησης. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και ο στενός συνεργάτης του Αλέξης Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, προσερχόμενος στη Βουλή για την ακρόαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ είπε τη χαρακτηριστική φράση «εδώ, ο κόσμος καίγεται…».

Και όντως ο «κόσμος καίγεται» και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά το μέγεθος του προβλήματος, διαμηνύοντας όμως ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο capital control (περιορισμό στην κίνηση των καταθέσεων) παρά το κλίμα που διαμορφώνουν διάφοροι πολιτικοί παράγοντες και εντός της Ελλάδας.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν είναι σίγουροι ότι θα επέλθει λύση τα επόμενα εικοσιτετράωρα και αυτό που διαφαίνεται είναι πως οδεύουμε για συμφωνία, ενδεχομένως στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αλλά σε κάθε περίπτωση πέραν του προσεχούς τριημέρου της αργίας που κατά πολλούς μπορεί να συμβεί ότι έγινε στην Κύπρο!

«Σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ανάξια σχολιασμού» είναι η χαρακτηριστική φράση ανώτερου κυβερνητικού παράγοντα που τονίζει ότι δεν βοηθάνε και όσοι Έλληνες πολιτικοί το ανέφεραν (σ.σ. εννοούσαν Ντόρα Μπακογιάννη και Ανδρέα Λοβέρδο) τις τελευταίες ημέρες.

Η επιλογή να υπάρξει συμφωνία είναι σαφής από το Μέγαρο Μαξίμου. Εξάλλου, η ρήξη είναι μία πολύ σύνθετη υπόθεση, αφού εκ των πραγμάτων, παρά τις διακηρύξεις και τα τσιτάτα, δεν υπάρχει κόμμα, μηχανισμός και κοινωνική δυναμική για να την υποστηρίξει.

Το μείζον πρόβλημα για τον Αλ. Τσίπρα είναι πως διαχειριστεί τμήμα του κόμματός του, διότι η συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή αναμένεται να ψηφιστεί και από βουλευτές της ΝΔ. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται κίνδυνος να μην ψηφιστεί και το θέμα για τον Πρωθυπουργό είναι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπάρχουν τουλάχιστον επτά βουλευτές (όσοι πρόσκεινται στις συνιστές ΔΕΑ και ΚΟΕ) που δύσκολα θα υπερψηφίσουν μία συμφωνία.