Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Η εντολή Τσίπρα προς την ομάδα διαπραγμάτευσης που συμμετέχει στο Brussels Group και η οποία αναχώρησε χθες το απόγευμα για τις Βρυξέλλες ήταν σαφής: Κάντε ό,τι είναι δυνατόν για να κλείσει η συμφωνία. Με προσοχή όμως στις κόκκινες γραμμές.

Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης βρίσκεται πλέον στο πιο κρίσιμο σημείο της. Η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται από τον χρόνο και ήδη το Μαξίμου έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα τις ημέρες που απομένουν ως την 5η Ιουνίου, οπότε και θα πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση του καλοκαιριού προς το ΔΝΤ. Η συνεδρίαση του euroworking group χαρακτηρίζεται θετικό σημάδι, καθώς κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει και eurogroup. Όμως τίποτε δεν είναι δεδομένο εάν δεν ληφθούν πολιτικές αποφάσεις κι αν δεν πέσουν υπογραφές.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκρινε σκόπιμο να  ενισχύσει το Brussels Group και σύμφωνα με πληροφορίες ανέθεσε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τον οποίο έχει ορίσει και συντονιστή της πολιτικής διαπραγμάτευσης να συνοδεύσει την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στις Βρυξέλλες για πάν ενδεχόμενο. Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών σχέσεων της κυβέρνησης βρίσκεται υποστηρικτικά στις Βρυξέλλες,  δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες, όμως θα έχει on line επικοινωνία με τους Έλληνες συμμετέχοντες προκειμένου να τους κατευθύνει και να υποδεικνύει τα όρια μέχρι τα οποία μπορεί να φτάσει η ελληνική πλευρά χωρίς να πατήσει τις κόκκινες γραμμές της.

Την ίδια ώρα θα έχει παράλληλη ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου ούτως ώστε να ενημερώνει απευθείας τον Αλέξη Τσίπρα για την πορεία της διαπραγμάτευσης, οι οποία σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην συγγραφή των κομματιών της συμφωνίας που έχουν ολοκληρωθεί.

Παρασκηνιακώς βεβαίως συντελούνται πολλές άλλες διεργασίες με τον πρωθυπουργό να έχει τηλεφωνικές επαφές με Ευρώπη και ΗΠΑ επιμένοντας στην αναγκαιότητα της πολιτικής λύσης μέσω της οποίας θα έρθει όπως πιστεύει και η συνολική συμφωνία.