Αμερικανική παρέμβαση στο ΔΝΤ για να κάμψει τις αντιστάσεις του στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα και να ανοίξει ο δρόμος για την τελική συμφωνία συμφωνήθηκε να γίνει στη σύνοδο των ηγετών των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G7) κατόπιν τηλεφωνικής επαφής του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου. 

Όπως αποκαλύπτουν τα Νέα, ο αξιωματούχος των ΗΠΑ​ φέρεται να διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό αμέσως μετά την τριμερή σύνοδο στη Ρίγα ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες από τις ΗΠΑ για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Μάλιστα, ο αμερικανός υπουργός εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει υπερβεί τα όριά της. Ωστόσο φέρεται να κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να ρίξει τώρα όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο τραπέζι την καλύτερή του πρόταση ώστε να δώσει την ευκαιρία και στην άλλη πλευρά να κάνει το βήμα εμπρός.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου o κ. Τσίπρας διεμήνυσε στον Αμερικανό υπουργό ότι η Ελλάδα δεν έχει χρήματα να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, ενώ παράλληλα ζήτησε από τον κ. Λιου να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι τρεις δόσεις που πρέπει η Ελλάδα να αποπληρώσει τον Ιούνιο στο ΔΝΤ (η πρώτη είναι 300 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου) να ενοποιηθούν σε μία, η οποία να αποπληρωθεί στα μέσα Ιουνίου ή προς το τέλος του μήνα.


TAGS