Στη συνέντευξη Γιουνκερ, αλλά και στη στάση που θα τηρήσει η Αθήνα για τη δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, αναφέρονται άρθρα στον γερμανικό τύπο.

Σχετικά με τη συνέντευξη Γιουνκερ μάλιστα επισημαίνουν πως προχώρησε σε μια ασυνήθιστη κίνηση όταν άσκησε κριτική στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Παράλληλα όπως γράφουν ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι εμπιστεύεται τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Τον βρίσκω πολύ συμπαθητικό, πολύ εποικοδομητικό και έχω μια πολύ φιλική σχέση μαζί του», σχολίασε ο Γιούνκερ.

Παρόλα αυτά εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμά ότι στο εσωτερικό του υπάρχει ένα μείγμα διαφορετικών τάσεων.

Σε ό,τι αφορά τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο Γιούνκερ σχολίασε ότι «δεν βοηθά τη διαδικασία. Ο Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας που είναι αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα. Δεν δίνει την εντύπωση ότι το κατανοεί».

Αρκετές γερμανικές εφημερίδες --όπως η Die Welt, η Frankfurter Allgemeine, η Suddeutsche Zeitung και το περιοδικό Spiegel-- σχολιάζουν επίσης και τη χθεσινή πρόταση του κ. Βαρουφάκη σχετικά με την τακτοποίηση αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό, αλλά και την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι η Αθήνα πρόκειται να καταβάλει κανονικά τη δόση του δανείου προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.

Στην περίπτωση που αυτό συμβεί, σχολίασε μια γερμανική πηγή σύμφωνα με τη Welt, θα ήταν «ένα ακόμη θετικό μήνυμα». Θα ήταν «ενθαρρυντικό, διότι αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα το έχει καταλάβει: χωρίς το ΔΝΤ δεν γίνεται», πρόσθεσε η ίδια πηγή.