Δημοσίευμα των Financial Times κανει λόγο για προσπάθεια «υποβάθμισης» της πιθανότητας μη πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ τον Ιούνιο, τόσο από έλληνες, όσο και από γερμανούς αξιωματούχους, παρά τις ενδείξεις ότι η χώρα εχει ξεμείνει από μετρητά, ενώ αναφέρει ότι ο Γιανης Βαρουφάκης επανήλθε στο προσκήνιο αισιόδοξος για συμφωνία. 

Ο υπουργός Οικονομικων Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι τον Ιούνιο αναμένεται να πληρωθεί η δόση «διότι θα έχουμε συμφωνία μέχρι τότε», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πως βαίνουν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

'Οπως αναφέρει το άρθρο, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε το Σαββατοκύριο από την απειλή του Νίκου Βούτση ότι «η δόση δεν θα πληρωθεί γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να δοθούν», ενας γερμανός αξιωματούχος προσπάθει να καθησυχάσει τις ανησυχίες. 

Την ίδια στιγμή, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε σε νέα φορολογικά μέτρα, αλλά απέκλεισε την επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις και τις συναλλαγές μέσω ΑΤΜ. 'Οπως είπε «η φορολογία των τραπεζικών συναλλαγών προτάθηκε ως μέτρο, αλλά το υπουργείο διαφώνησε και η πρόταση αποσύρθηκε». 

Πάντως, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, υπάρχει αισιοδοξία ότιι η Ελλάδα θα πληρώσει την δόση στις 5 Ιουνίου, επικαλούμενη τα λόγια γερμανού αξιωματούχου ότι ήταν ενθαρρυντικό που η Ελλάδα έχει εκφράσει την βούλησή της να πληρώσει την δόση, με τον ίδιο να αποκλείει την χρεοκοπία είτε πριν τις 5 Ιουνίου είτε μετά.

Παράλληλα, ο Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας σε εκδήλωση στο Δουβλίνο τόνισε ότι «είμαστε ενήμεροι για τα προβλήματα ρευστότητας της Ελλάδας και γιαυτό πρέπει να φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει Plan B, εκτός απο το να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη».