Στον ιδιαίτερο ρόλο και την συμβολή του Πoλ Τόμσεν στο ζήτημα της Ελλάδας αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο τονίζει ότι όταν έγινε δέκτης τον περασμένο Δεκέμβριο για απελευθέρωση περισσότερων χρημάτων, η δουλειά του έγινε δυσκολότερη.

Το άρθρο αναφέρει ότι «Η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους πιστωτές βοήθησαν να στρωθεί ο δρόμος τον Ιανουάριο για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως κίνημα αντί-λιτότητας. Αντί να διαπραγματεύεται με τους ελληνικούς θεσμούς όπως πριν, ο Τόμσεν βρέθηκε αντιμέτωπος με μια αρχάρια ομάδα, της οποίας οι ηγετες δεν συμμερίζονταν τις απόψεις των δανειστών και μιλούσε για «δημοσιονομικό πνιγμό». Τώρα ο 60χρονος Δανός οικονομολόγος βρίσκεται απέναντι από τα οικονομικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ που αποτυγχάνουν. Και αυτη την φορά η εθνική ομάδα του ευρώ και η αξιοπιστία του βρίσκονται σε αμφίρροπη κατάσταση, όσο η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα». 

Αυτή η κατάσταση έχει βάλει τον Τόμσεν, έναν από τους αρχιτέκτονες του ευρώ, στην δύσκολη θέση να αποφασίσει για την μοίρα του νομίσματος. Ο Τόμσεν έχει υπάρξει πολύ συνδεδεμένος με το ελληνικό ζήτημα από την περίοδο της έναρξης του μνημονίου από το 2010 και συχνά αντιπροσωπεύει το ΔΝΤ στις συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών. 

Ο Τόμσεν προήχθη τον Νοέμβριο σε επικεφαλής του ευρωπαικό τμήμα του ΔΝΤ. Εξάλλου ο Δανός είναι συνηθισμένος στις προκλήσεις στην διάρκεια της καριέρας του. 'Εδωσε το παρών στην οικονομική κρίση που βίωσαν Ισλανδία και Πορτογαλίας, ενώ το βιογραφικό του περιλαμβάνει θέσεις στην Ρωσία και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Είναι επίσης υπεύθυνος για το δανειστικό πρόγραμμα της Ουκρανίας. Ο ρόλος του τον έχει κάνει αντικείμενο μίσους στην Ελλάδα, με τις περικοπές και τις αυξήσεις στην φορολογία που επέβαλε, να προκαλούν διαμαρτυρίες. Το 2013 ένας άνδρας είχε συλληφθεί επειδή πετούσε νομίσματα στον Τόμσεν. Τώρα ο Δανός οικονομολόγος έχει 24ώρη φύλαξη όταν έρχεται στην Ελλάδα. 

«Εχει αναπτύξει μια διάθεση να ρίχνεται μέσα στην φωτιά» τονίζει κορυφαίος οικονομολόγος της UniCedit Bank, παλιός συμφοιτητής και συνάδελφος του Τόμσεν. «Αν του μιλήσεις για την πιθανή ανάπτυξη της Ευρώπης θα βαρεθεί, αλλά αν τον ρωτήσεις για προβλήματα στις τράπεζες θα ξαναζωντανέψει».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ταπεινή καταγωγή του Τόμσεν, καθώς είναι γεννημένος σε μια μικρή πόλη της Δανίας, από πατέρα μπακάλη και μητέρα νοικοκυρά που μεγάλωσε εκείνον και τα πέντε αδέλφιά του. Συμφοιτητές του τον θυμούνται ως «ήσυχο, αλλά έντονο και εξαιρετικά εργατικό».

Εξάλλου, ο 60χρονος αξιωματούχος είναι «θρύλος» και για τις αντοχές του στις διαπραγματεύσεις, καθώς είναι ικανός να συμμετέχει σε αλλεπάλληλες συναντήσεις που κρατούν ως αργά και χωρίς μέρα ρεπό ακόμα και για πέντε εβδομάδες.