«Είμαστε ανοικτοί σε νέες ιδέες για την επίτευξη των οικονομικών στόχων μίας χώρας, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη τις οικονομικές πραγματικότητες», επεσήμανε ο Πολ Τόμσεν.

Με τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές της βρίσκεται στην τελική φάση, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μιλώντας στο Bloomberg δήλωσε:

Είμαστε ανοικτοί σε νέες ιδέες και διαφορετικούς τρόπους για την επίτευξη των οικονομικών στόχων. Είμαστε ένας θεσμός που έχει ρεαλισμό. Αλλά, πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη τις οικονομικές πραγματικότητες. Στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να υπάρχει μια λογική συνέπεια. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μεταχειριζόμαστε τις χώρες - μέλη μας με ίσο τρόπο, ότι εφαρμόζουμε ομοιόμορφα τους κανόνες μας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν λίγες ενδείξεις πως το ΔΝΤ και ο Τόμσεν μπορεί να παρακάμψουν τώρα τους κανόνες ή τις κόκκινες γραμμές τους. Αν και κάποια θέματα, όπως οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι για τον προϋπολογισμό είναι διαπραγματεύσιμοι, η θέση του Ταμείου είναι ότι η όποια ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα και να περιλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα για περικοπές στις συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο «Γνωρίστε έναν από πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα» έδινε το προφίλ του Πολ Τόμσεν και εστίαζε στην άρνησή του να κλείσει την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος στα τέλη του 2014, όταν βρισκόταν στην εξουσία η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.