Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, αλλά παράλληλα πρέπει να σταματήσει να σπαταλά χρόνο και να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει μια αθέτηση των πληρωμών της προς το ΔΝΤ, διεμήνυσε ο επικεφαλής της ομάδας οικονομικών εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Κρίστοφ Σμιτ τόνισε:

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Επειδή αυτό είναι το επιθυμητό, όλα τα μέρη από την πλευρά των πιστωτών εμφανώς επιθυμούν να κρατήσουν αυτή τη δυνατότητα ανοιχτή όσο το δυνατόν περισσότερο. 

«Η μπάλα είναι στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αν και η κατάσταση έχει γίνει πιο τεταμένη» είπε ο Σμιτ, ο οποίος είναι επικεφαλής μια ομάδα «σοφών» σε θέματα οικονομίας που συμβουλεύουν την κυβέρνηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι τα γεγονότα και όχι η κακοφωνία», είπε.

Ο Σμιτ σημείωσε ότι η Αθήνα καθυστερεί και καθιστά την κατάσταση ασκόπως επισφαλή προσθέτοντας ότι αρνείται να πιστέψει ότι η Ελλάδα απλά θα επέτρεπε στον εαυτό της να χρεοκοπήσει.

«Η κατάσταση έχει γίνει δυσκολότερη επειδή η κυβέρνηση της Αθήνας χωρίς λόγο αφήνει να περάσει τόσος χρόνος. Το βασικό πεδίο μάχης δεν έχει αλλάξει καθόλου».

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η ελληνική κυβέρνηση εν γνώσει της θα επέτρεπε να συμβεί (μια αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ)» δήλωσε.