«Εάν δεν υπάρχει προοπτική για τη χώρα την επόμενη μέρα, δεν θα υπάρξει συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης στο Star σχετικά με τη συμφωνία με τους δανειστές.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε: « Είναι κάτι που δεν το εύχομαι, έχουν γίνει βήματα και μένει απλά να επιβεβαιωθεί».

H πληροφόρηση που έχω είναι ότι η συζήτηση είναι ακόμη ανοιχτή για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή αυτής της συγκεκριμένης δέσμευσης, υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο αυτό να γίνει με μονομερή ενέργεια ο υπουργός είπε: Έστω και με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, τόνισε ότι η υλοποίηση της δέσμευσης για την 13η σύνταξη στο τέλος του έτους είναι παράμετρος της πραγματικής δυνατότητας της οικονομίας. Είπε χαρακτηριστικά πως εάν τα οικονομικά στο τέλος του χρόνου είναι τέτοια που το επιτρέπουν, ναι θα γίνει από φέτος. Αν δεν είναι, μπορεί να υπάρξει ένα μέρος, εν πάσει περιπτώσει μπορεί να πάει παραπέρα.

 Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά Ταμεία, ενώ τόνισε την ανάγκη μιας συνολικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος.

 Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι είμαστε στην τελική φάση των συζητήσεων, αλλά δεν είμαστε στη φάση της καθαρογράφησης, καθώς υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με κυριότερα το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τον ΦΠΑ.