Την θέση ότι η Αυστρία δεν έχει υποχρεώση καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων, στις αξιώσεις της Ελλάδας και όλων όσων επλήγησαν από τη ναζιστική Γερμανία, διατύπωσε ο αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν

Απαντώντας σε ερώτηση στην αυστριακή Βουλή ο Φάιμαν επικαλέστηκε το Διεθνές Δίκαιο υποστηρίζοντας ότι στο θέμα καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων στην περίπτωση της Ελλάδας, και όχι μόνον, η θέση της Αυστρίας δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της Γερμανίας, καθώς η χώρα του δεν αποτελεί - σύμφωνα και με τους ισχυρισμούς νομικών- διάδοχο νομικά διάδοχο κράτος της ναζιστικής Γερμανίας.

Επομένως, η Αυστρία δεν μπορεί να καταστεί υπεύθυνη για τις φρικαλεότητες του γερμανοναζιστικού καθεστώτος, αν και είναι αναμφισβήτητη η συμμετοχή Αυστριακών στα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα.

Ο κ. Φάιμαν στην απάντησή του στη Βουλή επισήμανε ότι η Αυστρία υπήρξε συνεπής απέναντι στην ηθική και πολιτική της υποχρέωση και προχώρησε στην καταβολή αποζημιώσεων σε θύματα του εθνικοσοσιαλισμού για διαφόρους νόμιμους λόγους, όπως καταναγκαστική εργασία ή σκλαβιά.

Πρόσφατα, ο Αυστριακός καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Γκέρχαρντ Χάφνερ είχε διευκρινίσει σε συνέντευξή του ότι μπορεί η Αυστρία να υπήρξε στο διάστημα 1938-1945 τμήμα της ναζιστικής Γερμανίας, ωστόσο δεν αποτελεί διάδοχο κράτος του Τρίτου Ράιχ και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα καταβολής από την Αυστρία στην Ελλάδα αποζημιώσεων για εγκλήματα πολέμου και πολεμικές ζημίες, όπως επίσης αποπληρωμής ενός κατοχικού δανείου.

Σύμφωνα με τον Χάφνερ, η Αυστρία δεν συμμετείχε στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως κράτος, καθώς, κατά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, είχε καταληφθεί από το Γερμανικό Ράιχ τον Μάρτιο του 1938 (σ.σ.: με την εισβολή των στρατευμάτων του Χίτλερ στη χώρα στις 12 Μαρτίου 1938 και την προσάρτησή της στη ναζιστική Γερμανία), χάνοντας με τον τρόπο αυτό την «ικανότητα ενεργειών», αλλά παραμένοντας ωστόσο «υποκείμενο Διεθνούς Δικαίου».

Την «ικανότητα ενεργειών» η Αυστρία επανέκτησε το 1945, περιορισμένη μεν αρχικά με την αποκαλούμενη Συνθήκη Ελέγχου, πλήρως δε από το 1955 με την υπογραφή της λεγόμενης Κρατικής Συνθήκης, συμπληρώνει.