Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς μπαίνουμε στην τελική και πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Λιου διεμήνυσε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν γιατί υπάρχει κίνδυνος  για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει τώρα.

H Ουάσιγκτον επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών το συντομότερο, ενώ σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Mega, ο κ. Λιου προέτρεψε όλα τα μέρη να βρουν έδαφος συνεννόησης και να καταλήξουν σε συμφωνία.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι πιθανή αποτυχία των συνομιλιών θα φέρει άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και θα εντείνει την αβεβαιότητα στη διεθνή οικονομία. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του αμερικανού ΥΠΟΙΚ σε ομιλία του στο London School of Economics, όπου εξέφρασε τους φόβους του για τις συνέπειες του ελληνικού ζητήματος. Όπως είπε, ένας  λάθος υπολογισμός για την Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε ξέσπασμα μίας νέας κρίσης, που θα ήταν λάθος να σκεφτεί κανείς ότι δεν θα είχε συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο.

«Η πρόκληση για τους Ευρωπαίους, τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς -το ΔΝΤ- είναι να δείξουν ευελιξία» ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Reuters, επισημαίνοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων να επιλυθεί το ελληνικό πρόβλημα, «χωρίς κρίση».

Ωστόσο, έδειξε εκ νέου το δρόμο σκληρών μεταρρυθμίσεων στην Αθήνα, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει δύσκολες πολιτικές που θα ήταν δύσκολες για κάθε κυβέρνηση».