«Οι συζητήσεις συνεχίζονται και βαθμιαία σημειώνεται πρόοδος στις τεχνικές διαβουλεύσεις», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, τόνισε πως υπάρχουν σημαντικά θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση σε σχέση «με τους δημοσιονομικούς στόχους και το πρωτογενές πλεόνασμα», και «θέματα που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων, τους δημόσιους υπαλλήλους».

Ο κ. Ντομπρόβσκις αναγνώρισε ως τομείς στους οποίους έχει σημειωθεί πρόοδος το σύστημα ΦΠΑ, για το οποίο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για νέες προτάσεις. Είναι εξίσου σαφές, είπε ο ίδιος, πως «πρέπει πολύ γρήγορα να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία, καθώς βρισκόμαστε μήνες πίσω από το αρχικό πρόγραμμα», σύμφωνα με το οποίο η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί στα τέλη Απριλίου. Επιπλέον έκανε λόγο για «σφικτό χρονοδιάγραμμα» στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως ο βασικός λόγος για τη γρήγορη επίτευξη συμφωνίας είναι το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

«Δεν βάζουμε προθεσμίες, ότι θα τελειώσουμε τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Γιατί η πρώτη προθεσμία ήταν το τέλος Απριλίου. Όσο το συντομότερο τόσο καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Επιτροπή υφίσταται πιέσεις από τις ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας, είπε:

Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία καταρχάς με τα θεσμικά όργανα, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, και οι ΗΠΑ συμβάλλουν μάλλον έμμεσα στη συζήτηση ως σημαντικός μέτοχος του ΔΝΤ. Υπάρχει μια ανταλλαγή απόψεων όπως και με πολλές άλλες χώρες για το ελληνικό ζήτημα, και συμμεριζόμαστε την άποψη ότι χρειάζεται μια επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό. Αλλά για να καταλήξουμε σε αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένας αξιόπιστος και συνεκτικός κατάλογος μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά.