Ξεκινούν σήμερα στο Brussels Group οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement] και όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα είναι σε διαρκή επικοινωνία με ηγέτες, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας.«Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας» επισημαίνουν.

Με αφορμή τις βόμβες Σόιμπλε αλλά και τα σενάρια για capital control, το Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι «οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες. Οι κυβερνητικές πηγές απαντούν στην απόφαση Ντράγκι να μην αυξήσει τον ΕLΑ για τις ελληνικές τράπεζες,  ξεκαθαρίζοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. ευρώ θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. «Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ελάφρυνση χρέους και ΦΠΑ στη συμφωνία

Σχετικά με το πλαίσιο της συμφωνίας, από το Μαξίμου αναφέρουν ότι θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Περιορισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων - Ενοποίηση ασφαλιστικών Ταμείων


 Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και να ενοποιηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πάντως ότι δεν θα θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα. «Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις» διαμηνύουν.

Ωστόσο, πηγές του Μαξίμου σημειώνουν ότι παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. «Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία» αναφέρουν χαρακτηριστικά και σημειώνουν τη διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι «θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά».

Τέλος, καλούν τους πιστωτές να κάνουν τα βήματα που τους αναλογούν, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα».