«Είμαστε κοντά σε συμφωνία, χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα»  δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύσκεψη της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης που συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για συμφωνία, προειδοποίησε ωστόσο ότι θα υπάρξουν πιέσεις και κινδυνολόγοι. Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τις διαφορετικές προσεγγίσεις των τριών θεσμών που εμποδίζουν τη συμφωνία, αλλά και τις πολιτικές σκοπιμότητες εντός χωρών, φωτογραφίζοντας έτσι τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε να κάνουμε με τρεις θεσμούς, οι οποίοι πολλές φορές έχουν αντικρουόμενες μεταξύ τους απόψεις, αλλά και με εταίρους – χώρες της ΕΕ που έχουν διαφορές μεταξύ τους». 

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «στην τελική ευθεία θα υπάρξουν πιέσεις» ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας συνθήκες ασφάλειας για την οικονομία». Είπε πως σήμερα και αύριο «πληρώνονται κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις» και σημείωσε πως σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα, αλλά «χρειάζεται να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες και τους κινδυνολόγους. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους μισθούς, συντάξεις και τραπεζικές καταθέσεις». 

Η σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης διεξήχθη υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Οικονομικών και συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιανης Βαρουφάκης και μέλη της Επιτροπής.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού:

Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Εδώ και καιρό έχουμε μια συλλογική διεργασία, βάσει της οποίας λαμβάνονται αποφάσεις. Προφανώς και η τελική ευθύνη αναλογεί στον πρωθυπουργό και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα.

Είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία. Αυτή η συμφωνία θα αναδιανέμει βάρη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία.

Από εκεί και πέρα εγώ ένα πράγμα θέλω να πω.

Στην τελική ευθεία είναι προφανές ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς, πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους. Και κυρίως έχουμε να κάνουμε και με εταίρους, πολλές διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων υπάρχουν διαφορές, διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και εντός των χωρών διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Ως εκ τούτου, το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, μπορεί να υπάρξουν πολλοί που θα δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για την ελληνική οικονομία.

Σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες κάποιοι διαρκώς διαβεβαιώνουν μέσα από κινδυνολογία και ψευδείς ειδήσεις, κάθε τρεις και λίγο ότι καταρρέει η ελληνική οικονομία.

Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Χρειάζεται όμως να κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες, τους κινδυνολόγους.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε για τους μισθούς ή τις συντάξεις, ούτε για τις τράπεζες, ούτε για τις καταθέσεις. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία.