Απάντηση και επίσημα στην αισιοδοξία της Αθήνας για συμφωνία έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε «έκπληκτος από τα όσα λέγονται».

Μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο Σόιμπλε επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα .

Όπως εκτίμησε ο ίδιος, είναι ωραίο που ακούγονται θετικά νέα από την Αθήνα, ωστόσο διευκρίνισε ότι επί της ουσίας, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους «θεσμούς» και την ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν προχωρήσει παραπέρα.

«Γι' αυτό εκπλήσσομαι από τα όσα λέγονται στην Αθήνα συνεχώς, ότι δηλαδή βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Κληθείς να σχολιάσει τους αναλυτές, όπως ο Πολ Κρούγκμαν, που λένε ότι είναι λάθος η υπερβολική λιτότητα στην περίπτωση της Ελλάδας και ζητούν άφεση χρέους και οικονομικές «ενέσεις», ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι το ΔΝΤ έχει περισσότερη εμπειρία σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση οικονομιών χωρών που «ζούσαν για πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους»:

Και εμείς το κάνουμε αυτό σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ, κάτι το οποίο, κατά τα άλλα, σε όλες τις άλλες χώρες σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα λειτούργησε καλύτερα και από τις προσδοκίες. Αυτό αντιστοιχεί στα διεθνή στάνταρντς και τις διεθνείς εμπειρίες. Και για αυτό πρέπει να πω ότι είναι πάντα ενδιαφέρουσες οι μεμονωμένες απόψεις, οι οποίες μεγεθύνονται και δημοσιογραφικά - ο Πολ Κρούγκμαν γράφει πολλά ενδιαφέροντα άρθρα που διαβάζονται και πολύ. Διεθνώς όμως δυστυχώς είναι έτσι και ως τώρα δεν έχω ακούσει και κάποια ιδέα, για το πώς, εάν η Ελλάδα είναι στην Νομισματική Ένωση - και η Ελλάδα είναι στην Νομισματική Ένωση - , πώς μπορεί να τα καταφέρει διαφορετικά, χωρίς πρώτα να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση αξιωματούχου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο οποίος είχε πει απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν είμαστε Κασσάνδρες, είμαστε ρεαλιστές. Απλά δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».