«Φρένο» και με επίσημο τρόπο στην αισιοδοξία της Αθήνας για επίτευξη συμφωνίας έρχονται να βάλουν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγες ώρες μετά τη διαρροή ότι άρχισε να γράφεται το κείμενο σε επίπεδο Brussels Group.

Μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο Σόιμπλε επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα .

Όπως εκτίμησε ο ίδιος, είναι ωραίο που ακούγονται θετικά νέα από την Αθήνα, ωστόσο διευκρίνισε ότι επί της ουσίας, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους «θεσμούς» και την ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν προχωρήσει παραπέρα.

«Γι' αυτό εκπλήσσομαι από τα όσα λέγονται στην Αθήνα συνεχώς, ότι δηλαδή βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να φτάσουν οι διαπραγματεύσεις σε επιτυχή κατάληξη.

«Πρέπει πραγματικά να προσπαθήσουν περισσότερο για να καλύψουν το τελευταίο κενό» δήλωσε ο κύριος Ντάισελμπλουμ στο Reuters και πρόσθεσε:

Οι Έλληνες ήταν πάντα περισσότερο αισιόδοξοι, όλο αυτό το διάστημα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, ο κ. Ντομπρόβσκις, ερωτηθείς αν σήμερα στο Brussels Group ξεκινά η συγγραφή της συμφωνίας, δήλωσε ότι γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία (staff level agreement), αλλά όπως είπε, δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί.