Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σύσκεψη με την ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης, χθες το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές.

Ταυτοχρόνως, κυβερνητικές πηγές, έλεγαν ότι η συμφωνία έχει ήδη αρχίσει να γράφεται στο Brussels Group και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχει επιτευχθεί ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η πλευρά των εταίρων και δανειστών, δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που εξέπεμπε η ελληνική πλευρά, αλλά και δεν έδειξε να συμμερίζεται την αισιοδοξία του Πρωθυπουργού.

«Δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον τηλεοπτικό σταθμό ARD. Επίσης δεν έκρυψε την έκπληξή του για την αισιοδοξία που εξέφραζαν οι Έλληνες αξιωματούχοι. ΣΕ ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, όταν ρωτήθηκε σχετικά, παρέπεμψε στην ελληνική κυβέρνηση.

Είναι δυνατόν, άλλα να γνωρίζει ο Τσίπρας και άλλα ο Σόιμπλε και οι λοιποί; Προφανώς όχι. Όλοι οι προαναφερόμενοι, γνωρίζουν επακριβώς το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες. Γνωρίζουν τα σημεία στα οποία υπάρχει συμφωνία ή σύγκλιση, γνωρίζουν και τα «αγκάθια» των διαφωνιών.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφει την κατάσταση θετικά. Είναι σαφές ότι θέλει να σταματήσει τη μαζική έξοδο κεφαλαίων που επιτάχυνε και η αστοχία Βαρουφάκη για φορολογία των αναλήψεων, να σταματήσει την αβεβαιότητα που έχει στερέψει την αγορά, να δώσει την εικόνα ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τη συμφωνία.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περιγράφει την κατάσταση αρνητικά. Αυτό κάνει από την αρχή της διαπραγμάτευσης, με όλους τους υπουργούς, με όλες τις κυβερνήσεις. Θέλει να πιέσει ακόμα περισσότερο την (ήδη υπερβολικά πιεσμένη) ελληνική κυβέρνηση, να την φοβίσει, να την τρομοκρατήσει. Να την κάνει να υποχωρήσει ακόμα και στις πιο παράλογες απαιτήσεις των δανειστών- υπάρχουν πολλές τέτοιες, ας μην το ξεχνάμε.

Τόσο ο Τσίπρας, όσο και ο Σόιμπλε, είναι σαφές ότι στην περίπτωση που συμβεί κάποιο «ατύχημα», θα ήθελαν να το χρεωθεί ο… άλλος. Η μια πλευρά, να χρεώσει δηλαδή την ευθύνη στην άλλη και τούμπαλιν.

Το παρήγορο σε αυτή την εκ διαμέτρου αντίθετη θεώρηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, είναι ότι και οι δύο πλευρές μιλάνε και δείχνουν ότι επιθυμούν τη συμφωνία.