Την ασφυκτική πίεση των θεσμών για την αύξηση στον ΦΠΑ των νησιών επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή.

«Υπήρχε ασφυκτική πίεση να υπάρξει αύξηση στο ΦΠΑ των νησιών και είχα δεσμευθεί ότι αυτό δεν θα το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Δέσμευση στο διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει από κανέναν. Πέραν της προσωπικής δέσμευσής μου, ότι θα παλέψουμε. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη αντιμετώπιση απέναντι στις ανάγκες των νησιών. Παρά τα επιχειρήματα της δικής μας πλευράς, τα οποία τα εκφράζουμε παντού,  κι όμως, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, τα προσπερνούν οι θεσμοί. Όχι οι εταίροι μας. Γι αυτό έχει μεγάλη σημασία να αποδεσμευθούμε».

Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης σε έντονο ύφος κατηγόρησε τους δανειστές και τόνισε, «Οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους και πρέπει να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση μαζί τους».

Την διαβεβαίωση ότι τις επόμενες ημέρες «που θα κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους» θα κλείσει και το θέμα της αξιοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας με όρους πολύ συμφερότερους από τους όρους που προωθήθηκαν οι προηγούμενες διαδικασίες, και για το ελληνικό δημόσιο και για τους ιδιώτες επενδυτές, παρείχε από την Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

«Με πολύ συμφερότερους όρους προωθείται η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» 

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ, Ελευθέριου Αυγενάκη, ο κ. Βαρουφάκης είπε χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία αυτή. Βρίσκεται ήδη σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους πάνω σε αυτό το θέμα και σας διαβεβαιώ ότι καθώς κλείνει αυτή η διαπραγμάτευση τις επόμενες μέρες θα κλείσει κι αυτό το ζήτημα».

Ο υπουργός Οικονομικών καθόρισε τα κριτήρια με βάση τα οποία θα προωθηθεί η διαδικασία, ενημερώνοντας πως:

Οι επενδύσεις πρέπει να είναι υψηλότερες. «Η δέσμευση για 23,5 εκ. επενδύσεις σε τέσσερα χρόνια ανά αεροδρόμια είναι πολύ χαμηλή κατ' εμέ» είπε. Πρέπει να υπάρχει ένα μερίδιο για το κράτος. «Διότι το κράτος, πρέπει να κρατήσει ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο να μπορέσει να το αξιοποιήσει στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής τράπεζας ενός αναπτυξιακού οχήματος, μέσα από μία μόχλευση σε συνδυασμό με αναπτυξιακές τράπεζες όπως η ΕτΕ έτσι ώστε οι συνέργιες από την αξιοποίηση αυτής της δημόσιας περιουσίας να μεγιστοποιηθούν» εξήγησε. Πρέπει να υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις για την τοπική Οικονομία πέριξ των αεροδρομίων.

 Ο κ. Βαρουφάκης, στο σημείο αυτό έκανε λόγο «για κατάντια των προηγούμενων ιδιωτικοποιήσεων» που τελικώς «αποδείχθηκαν καταστροφικές ακόμη και για τον ιδιώτη γιατί κατέπεσαν στο ΣτΕ και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού». Όπως πρόσθεσε, το ΤΑΙΠΕΔ έως τώρα δυστυχώς προσέφερε συμβόλαια και συμβάσεις στους ιδιώτες που τελικά ήταν ανασφαλείς. «Αυτό πρέπει να αλλάξει. Θα δείτε ότι με το που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση οι όροι θα αλλάξουν. Η σύμβαση θα γίνει θετικότερη τόσο από την πλευρά του δημοσίου συμφέροντος, όσο και από την πλευρά του ιδιώτη» διαβεβαίωσε ο κ. Βαρουφάκης.