Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Επιθετική επικοινωνιακή τακτική ακολουθεί τις τελευταίες ώρες το Μαξίμου σε μία προσπάθεια να προωθήσει το κλείσιμο της συμφωνίας και να καθησυχάσει τους πολίτες πως δεν επέρχεται στην χώρα η καταστροφή μέσω μίας απορρύθμισης του τραπεζικού συστήματος.

Η επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης εξελίχθηκε σε πολλές φάσεις. Το Μαξίμου αρχικώς ανακοίνωσε ότι υπήρξε και τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού θέλοντας να καταδείξει ότι επίκειται αμερικανική παρέμβαση ουσίας για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος και την επιτάχυνση στην επίτευξη συμφωνίας. Ακολούθως ενημέρωσε ότι το Brussels Group θα αρχίσει να γράφει κομμάτι κομμάτι την συμφωνία (Staff Level Agreement) για να πείσει ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε τόσο προχωρημένο επίπεδο που απομένει μόνο η γραπτή διατύπωση ορισμένων σημείων στα οποία διαπιστώνεται σύγκληση.

Συγχρόνως, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε αιφνιδιαστικά σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, αυτήν την φορά στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτή η σύσκεψη είχε δύο στόχους: Αφενός να καλύψει τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη μετά τις απαξιωτικές αναφορές του προέδρου της Κομισιόν για το πρόσωπό του και αφετέρου για να μπορέσει να κάνει μία δήλωση on camera χωρίς την επισημότητα που θα προκαλούσε η παρουσία ενός τηλεοπτικού συνεργείου μέσα στο Μαξίμου. Με την δήλωσή του ο πρωθυπουργός προσπάθησε να στείλει πολλά μηνύματα.

Που αποσκοπούσαν στο να καθησυχάσει τους πολίτες ότι δεν επίκειται capital control, τα μέλη της κυβέρνησης πως η συμφωνία θα περάσει από το υπουργικό και συμβούλιο   και τους θεσμούς πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης περιμένοντας ωστόσο και από αυτούς να βρουν μεταξύ τους ένα μίνιμουμ πεδίο συνεννόησης σε αγκάθια που μαγκώνουν την διαπραγμάτευση.

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι η χθεσινή επικοινωνιακή έξοδος της κυβέρνησης ήταν επιβεβλημένη καθώς τις τελευταίες ημέρες είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία μέσω φημών που εμφανίζουν τις τράπεζες να καταρρέουν και την κυβέρνηση να προκαλεί πιστωτικό γεγονός ή ρήξη με τους δανειστές. Και φυσικά εκτιμούν ότι ήταν και αναγκαία για να σταλεί και ένα μήνυμα προς τους πιστωτές πως ο χρόνος εξαντλείται επομένως μέσα στα επόμενα 24ωρα θα πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα κόβει τον γόρδιο δεσμό της ρευστότητας για την χώρα μας.