Με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, συναντήθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η ευρωπαϊκή απάντηση στο μεταναστευτικό ζήτημα και συγκεκριμένα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επανεγκατάσταση προσφύγων από τρίτες χώρες προς την ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την άριστη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον ΟΗΕ στα θέματα της μετανάστευσης, αλλά και της ασφάλειας και σημείωσε ότι η συνεργασία θα ενισχυθεί περαιτέρω στο πλαίσιο των δράσεων που συμπεριλαμβάνονται στην νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση.

«Η μετανάστευση είναι μια παγκόσμια πρόκληση και χρειάζεται παγκόσμια προσέγγιση», τόνισε ο Δημ. Αβραμόπουλος και τόνισε τον καθοριστικό ρόλο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος επανεγκατάστασης προσφύγων από τρίτες χώρες προς την ΕΕ, που ανακοίνωθηκε χθες και έλαβε την υποστήριξη και του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και σημείωσε ότι «είναι καθοριστικής σημασίας η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης».