Γόνιμη αποδείχθηκε η σημερινή συνάντηση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, καθώς οι δύο ηγετες συμφώνησαν σε πέντε νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Μετά την συνάντηση, που διήρκεσε τέσσερις ώρες, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συμφώνησαν να εργαστούν περαιτέρω για την διάνοιξη περισσοτέρων οδοφραγμάτων, κάνοντας αρχή με το οδόφραγμα Λεύκας και Δερύνειας.

Επίσης, συμφώνησαν να συνεχιστούν οι εργασίες για ενοποίηση του συστήματος ηλεκτρισμού, τηλεφωνίας και των συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας και να προχωρήσουν στην δημιουργία επιτροπής για την ισότητα των φύλων.
 
Ο κ. Άιντε ανέγνωσε κοινή δήλωση των δύο ηγετών, οι οποίοι κάνουν έκκληση σε όσους έχουν πληροφορίες για χώρους ταφής αγνοουμένων να τις δώσουν για να δοθεί το ταχύτερο τέλος στο μεγάλο ανθρωπιστικό ζήτημα.
 
Αναφορικά με τα οδοφράγματα, αυτό της Δερύνειας βρίσκεται στην ομώνυμη κωμόπολη της επαρχίας Αμμοχώστου. Το 1994 η Δερύνεια έγινε ανεξάρτητος δήμος.

Το 75% του δήμου βρίσκεται από το 1974 υπό τουρκική κατοχή, δηλαδή σχεδόν όλη η καλλιεργήσιμη γη και η παραλιακή ζώνη.