Το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει από χθες η Αθήνα προσπαθούν να «γειώσουν» ο ένας μετά τον άλλον οι εκπρόσωποι των «θεσμών», με την Κομισιόν μάλιστα να διαμηνύει πως στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group  πρέπει να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος.  

Την ώρα που ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια ολοκληρώνεται το Σάββατο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να λυθούν, απομακρύνοντας με αυτό τον τρόπο τον εκπεφρασμένο στόχο της Αθήνας για συμφωνία μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας που θα άνοιγε τον δρόμο για τη σύγκλιση έκτακτου Eurogroup που θα την επικύρωνε. 

Τελικά είμαστε κοντά σε συμφωνία ή όχι; 

Τα όσα δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ότι δηλαδή βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, ήταν το αποκορύφωμα μίας επικοινωνιακής επίθεσης της κυβέρνησης που είχε αποδέκτες τόσο το εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό: Αφενός σε μία προσπάθεια να καθησυχαστούν οι πολίτες από τον κίνδυνο επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων – μία φημολογία που διακινείται όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες, αφετέρου να σταλεί το μήνυμα στους δανειστές ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα πρέπει να βρεθεί μία λύση.

Παρότι η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους επιμένει πως η συμφωνία είναι κοντά, οι εκπρόσωποι των «θεσμών», αλλά και των μεγάλων «παιχτών» στη διαπραγμάτευση δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς, και οι απαντήσεις στα όσα ανακοινώθηκαν και διέρρευσαν χθες, ήταν άμεσες και κατηγορηματικές: Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Ντομπρόφσκις έσπευσαν να «φρενάρουν» την ελληνική αισιοδοξία και να στείλουν μήνυμα πως οι διαπραγματεύσεις έχουν ακόμη δρόμο. 

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το γνωστό ύφος του μάλιστα δήλωσε... «έκπληκτος  εκπλήσσομαι από τα όσα λέγονται στην Αθήνα λέγοντας πως τις τελευταίες ημέρες δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος, μία θέση με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ  που σημείωσε ότι «βρισκόμαστε όλοι στη διαδικασία της επεξεργασίας μίας λύσης για την Ελλάδα και δεν θα έλεγα ότι έχουμε επιτύχει ουσιαστικά αποτελέσματα». Στο αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις από την πλευρά του «βλέπει» πρόοδο, λέγοντας ωστόσο πως μένει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει, ενώ ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί πήγε ένα βήμα πιο πέρα και σημείωσε ότι «δεν είναι ακριβές να λέμε ότι έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου».

Πως «ερμηνεύει» η Αθήνα στις δηλώσεις των δανειστών 

Τα μηνύματα που εκπέμπονται από τις δύο πλευρές είναι σίγουρα αντικρουόμενα; Τι συμβαίνει λοιπόν; Έχουν βάση οι εκτιμήσεις της Αθήνας ή δημιουργείται απλώς ένα «τεχνητό» κλίμα αισιοδοξίας; Ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή δήλωσή του προειδοποίησε πως «μπορεί μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, μπορεί να υπάρξουν πολλοί που θα δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου».

Τον εν λόγω συλλογισμό πήγε ένα βήμα παραπέρα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης που σημείωσε οι αυστηρές δηλώσεις των τελευταίων ωρών εντάσσονται σε μία διαπραγματευτική τακτική καθώς οδεύουμε προς τη συμφωνία:

Δηλώσεις που γίνονται πολλές φορές δεν είναι ουδέτερες σε σχέση με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Εγώ δεν εξετάζω τους σκοπούς δηλώσεων με διαφορετική χροιά. Δηλώσεις που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία εντάσσονται σε κλίμα διαπραγμάτευσης και πίεσης προς την ελληνική πλευρά για να κάνει υποχωρήσεις. Εμείς θέλουμε συμφωνία, έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση από αυτή που αναλογούσε στην Ελλάδα. Όσοι δηλώνουν σε τόσους στεντόριους τόνους την απαισιοδοξία ελπίζουμε να μην κρύβουν προθέσεις και όχι εκτιμήσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το τοπίο θα ξεδιαλύνει άμεσα... Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και την 5η Ιουνίου να αποτελεί – ημερομηνία ορόσημο ήρθε η ώρα για τις τελικές αποφάσεις και τότε θα φανεί εάν η αισιοδοξία που εκπέμπει η κυβέρνηση ήταν βάσιμη ή οχι...