«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τρίτο πρόγραμμα», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ

Ο κ. Μάρεϊ πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ εστιάζει στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και επεσήμανε:

Οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα δουλειά. Εργαζόμαστε για να φτάσουμε σε συμφωνία το γρηγορότερο δυνατό.

Eπανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι ευέλικτο και ανοιχτό σε εναλλακτικές προτάσεις για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, αλλά παραμένει σταθερό στο ότι πρέπει να επιτευχθεί  η πλήρης ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μην ξαναβρεθεί η χώρα στο ίδιο σημείο.

«Θέλουμε μια περιεκτική συμφωνία και όχι κάποια αποσπασματικά μέτρα», διευκρίνισε. 

Το όποιο μελλοντικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ορθό και να εφαρμοστεί αποτελεσματικά, ενώ η αξιολόγησή του πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, είπε ακόμη ο Μάρεϊ.

Όποια χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της προς το ταμείο “κηρύσσεται σε στάση πληρωμών και δεν μπορεί να δανείζεται από το ταμείο”, επισήμανε επιπλέον ο Μάρεϊ.

Όσον αφορά στην ενοποίηση των δόσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, ο κ. Μάρεϊ δήλωσε ότι δεν υπήρξε σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για να πληρωθούν μαζί οι δόσεις. 

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η χώρα έχει το δικαίωμα αυτό, ενώ υπενθύμισε πως η προηγούμενη χώρα που το έκανε αυτό ήταν η Ζάμπια.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ενδέχεται να είναι απαραίτητο να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ταμείου, ενώ ο ίδιος σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα μας πληρώσει».

Όσον αφορά την κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου απάντησε ότι το ΔΝΤ δεν διαθέτει νέα στοιχεία.


TAGS