Για πραγματική αντιμεταρρύθμιση στην Παιδεία καταγγέλλει την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Η συντονίστρια της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, υπενθύμισε τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή στις 8 Μαΐου κατά την οποία ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα θέματα της παιδείας δεν είναι ουδέτερα αλλά έχουν ιδεολογικό πρόσημο και η κυβέρνηση ήρθε με τις αποσκευές της.

«Η ΝΔ είναι λαϊκό κόμμα και ξέρει ότι τα πρότυπα σχολεία είναι τα κολέγια των φτωχών. Δεν θα ανεχθούμε τα κολεγιόπαιδα της αριστεράς να καταργήσουν τα κολέγια των φτωχών», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Βούλτεψη.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να καταργήσει την αριστεία, να επαναφέρει τον κομματισμό και τους αιώνιους φοιτητές καθώς και να καταργήσει την αξιολόγηση.

Για μεγάλη αντιμεταρρύθμιση σε εξέλιξη στο χώρο της παιδείας έκανε λόγο και ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης. Ανέφερε επίσης ότι αυτή η αντιμεταρρύθμιση στην πραγματικότητα απαυγάζει μια εξισωτική αντίληψη προς τα κάτω και ό,τι εξέχει από το μέσο όρο θεωρείται αρρωστημένη αντίληψη.

«Πρόκειται για νεοαροστερίστικη αντίληψη και δεν έχει καμιά σχέση με την παλαιά αριστερή αντίληψη για την αριστεία που ίσχυε και στον κομμουνιστικό κόσμο», σημείωσε ο κ. Φορτσάκης και πρόσθεσε:

Αρνείται την οποιαδήποτε αξιολόγηση, ουσιαστικά αφήνει την επιλογή στα χέρια του κόμματος και επανερχόμαστε σε μια κατάσταση που το κόμμα θα έχει ξανά τον πρώτο λογο στη διοίκηση της εκπαίδευσης.

Κατηγόρησε, ακόμη, την κυβέρνηση για ιδεοληπτικές αντιλήψεις που δεν έχουν επαφή με πραγματικότητα.

Είπε επιπλέον ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την παιδεία εντάσσονται σε γενικότερη αντίληψη καθώς, εξήγησε, αντίστοιχα κινείται στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, τη μετανάστευση.

«Η άρνηση της αξιοκρατίας είναι γενική» συνέχισε και ειδικά για την παιδεία είπε πως θίγεται πρωτίστως η μέση παιδεία. Ο κ. Φορτσάκης αναφέρθηκε αναλυτικά σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως η επιλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων, το διδακτικό και ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, τους αιώνιους φοιτητές, το άσυλο, τη βάση στο 9,5, την εκλογή των πρυτανικών και πανεπιστημιακών αρχών.

«Κατά την άποψη μου η παιδεία σήμερα είναι σημαντικό πολιτικό πρόβλημα. Για μένα είναι πιο σημαντικό από το οικονομικό. Τα μυαλά μας διαλυμένα εξαιτίας της παιδεία μας. Αν δεν φτιάξουμε την παιδεία μας, τα ίδια θα κάνουμε στην οικονομία», τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ.