Δεν βλέπει συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα, με συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), αφού μιλαει ακόμα και για πιθανότητα εξόδουτ της Ελλάδας από το ευρώ.

«Δεν είναι καθόλου πιθανό να έχουμε μία ξεκάθαρη λύση μέσα στις επόμενες για την Ελλάδα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν» από την Αθήνα.

Παράλληλα, μιλώντας από τη Δρέσδη όπου δίνει το παρών στη σύνοδο των G7, είπε ακόμη ότι το Grexit «αποτελεί πιθανότητα», αλλά πιθανότατα δεν θα σημάνει το τέλος του κοινού νομίσματος. «Δεν θα είναι μια βόλτα στο πάρκο, αλλά δεν θα αποτελέσει και το τέλος του ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι «μετά τα θετικά σημάδια από την Αθήνα πριν από 10 μέρες, την τελευταία εβδομάδα δεν έχουν συμβεί πολλά, υπογράμμισε. 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, χωρίς μια ξεκάθαρη συμφωνία. «Έχουμε κανόνες, έχουμε αρχές. Δεν μπορεί να δοθεί μισή αξιολόγηση. Αυτή η αξιολόγηση δεν θα γίνει βιαστικά» τόνισε στη συνέντευξή της που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της FAZ (Oλόκληρη θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας).

«Με αυτό η κανονική εκταμίευση των υπόλοιπων χρημάτων μέχρι το τέλος Ιουνίου πρακτικά αποκλείεται. Διότι αυτό προϋποθέτει συμφωνία όλων των θεσμών με την Αθήνα. Μόνο τότε θα μπορούσαν τα αρμόδια όργανα των πιστωτών να αποδεσμεύσουν τα εναπομείναντα δάνεια των 7,2 δισεκατομμυρίων», σχολιάζει ο συντάκτης της FAZ.

Η κυρία Λαγκάρντ διευκρινίζει ακόμη ότι δεν θεωρεί υπεύθυνο το ΔΝΤ για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν την επαπειλούμενη χρεοκοπία μια από τις επόμενες εβδομάδες, πρέπει οι ίδιοι να λάβουν προληπτικά μέτρα. Αν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, θα μπορούσαν οι χώρες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ να δώσουν στους Έλληνες «λίγο αέρα να αναπνεύσουν», καταλήγει.