current views are: 2

28 Μαΐου 2015
Δημοσίευση20:27

Πολιτική λύση «πάση θυσία» θέλει η κυβέρνηση

Πολυεπίπεδη είναι η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων για να κλειδώσει τις επόμενες ημέρες η πολυσυζητημένη συμφωνία. 

Δημοσίευση 20:27’
αρθρο-newpost

Πολυεπίπεδη είναι η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων για να κλειδώσει τις επόμενες ημέρες η πολυσυζητημένη συμφωνία. 

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Πολυεπίπεδη είναι η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων για να κλειδώσει τις επόμενες ημέρες η πολυσυζητημένη συμφωνία. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα και αναμένεται να υπάρξουν πολλές επικοινωνίες και επαφές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις εργασίες των υπουργών Οικονομιών των G7 στη Δρέσδη όπου θεωρείται δεδομένο πως στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα ανοίξουν για την παγκόσμια οικονομία στο τραπέζι θα μπει και το ελληνικό θέμα.

Παράλληλα θεωρεί κρίσιμη και την επικείμενη συνάντηση της Δευτέρας, μεταξύ Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, όπου το ελληνικό θέμα θα είναι στην κορυφή, ενώ σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η σημερινή τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Γι’ αυτό από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαρρέουν με έμφαση για πολιτική λύση που έρχεται, ενώ δίδεται ιδιαίτερη σημασία και στην αμερικανική παρέμβαση και στις επαφές του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

Το ιδανικό σενάριο για την Αθήνα θα είναι την ερχόμενη Τρίτη να συνέλθει το Eurogroup, το οποίο θα δώσει το «πράσινο φως» στη συμφωνία, αν και κάτι τέτοιο ακόμα δεν θεωρείται πιθανό. Πιο πιθανό είναι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η όποια συμφωνία να υπάρξει το διάστημα μεταξύ 8-12 Ιουνίου.

Όπως προκύπτει και από την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, τα εμπόδια της κυβέρνησης είναι ο ΦΠΑ, το δημοσιονομικό κενό, ενώ ανοιχτά παραμένουν το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Την ίδια ώρα, η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ που εξακολουθεί να αποτελεί ερωτηματικό.

Ειδικά για το ΔΝΤ η Αθήνα ευελπιστεί ότι η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ θα είναι καθοριστική για να αρθεί το αδιέξοδο και το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι δεν μπορεί να γίνουν άλλες υποχωρήσεις.

«Η πολιτική λύση είναι ο δρόμος», επιμένουν και με αυτή τη λογική προτάσσουν το επιχείρημα ότι παίζεται ένα παιχνίδι τακτικής από την πλευρά των πιστωτών για να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν, λίγο πριν το φίνις και ξεκινήσει η συγγραφή των τελικών drafts.


σχετικα αρθρα