Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Όλο και μεγαλύτερο εκνευρισμό προκαλούν στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας οι ενστάσεις που υποβάλλουν βουλευτές και στελέχη του κόμματος αναφορικά με την επίθεση που σχεδιάζεται στην κυβέρνηση. Εκτός από τις ενστάσεις παρατηρείται και μια έντονη απροθυμία ακόμη και από πρώην υπουργούς να στηρίξουν τις θέσεις του κόμματος.

Η πιο έντονη ένσταση που θέτουν τα γαλάζια στελέχη είναι ότι η ΝΔ δεν μπορεί να στηρίζεται σε οικονομικά μεγέθη του παρελθόντος και χωρίς να έχουν δει ακόμη την συμφωνία. Ενστάσεις έχουν εκφραστεί και από τους λεγόμενους μετριοπαθείς του κόμματος για την βεβαιότητα που εκφράζει το οικονομικό επιτελείο του κόμματος ότι η συμφωνία θα είναι χειρότερη από το περιβόητο email Χαρδούβελη.

Εκτός από τις ενστάσεις επί των αριθμών και των οικονομικών μεγεθών δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ που δηλώνουν ότι η στάση του κόμματος πρέπει να ξεκαθαριστεί με γνώμονα όχι αν ο ΣΥΡΙΖΑ απολέσει την δεδηλωμένη αλλά με βάση τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η αξιωματική αντιπολίτευση την επόμενη ημέρα. Και αυτό, εκτιμούν τα ίδια στελέχη, πρέπει να γίνει ακόμη και αν η επόμενη ημέρα δείχνει εκλογές, γιατί σε αυτήν την περίπτωση η ΝΔ θα έχει σαφή στάση πριν αυτές προκηρυχθούν και δεν θα κινδυνέψει να μπει σε τροχιά «κωλοτούμπας».

Αυτοί είναι και οι λόγοι που οι βουλευτές της ΝΔ είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους και δεν υιοθετούν στο 100% τις απόψεις της Συγγρού. Γεγονός όμως που προκαλεί δυσφορία στα υψηλά κλιμάκια του κόμματος που εξακολουθούν να θεωρούν δεδομένο ότι η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση θα είναι χειρότερη από αυτή της ΝΔ , αλλά και στους λεγόμενους «Σαμαρικούς» που βρίσκουν αφορμή να μεταφράσουν αυτήν την απροθυμία κάποιων ως υπονόμευση του κόμματος με στόχο την αποσυσπείρωση και την δημιουργία κλίματος αμφισβήτησης της ηγεσίας.

Σε αυτό το κλίμα ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί, και αποτελεί και έντονο σημείο τριβής μεταξύ των βουλευτών, εάν η στάση που θα τηρήσει η Νέα Δημοκρατία στην επερχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή θα είναι απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ή του Αντώνη Σαμαρά.