«Το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον δεν πρέπει να αποτελεί απάντηση στην πολιτική συζήτηση για τις απαιτήσεις αποζημιώσεων έναντι της Γερμανίας», τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, σε επιστολή προς τον Μανώλη Γλέζο.

Στην επιστολή προς τον κ. Γλέζο, ο κ. Ροτ αναφέρεται στη συνάντησή τους λίγες ημέρες πριν, στις 20 Απριλίου, στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι η συνομιλία του με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς τον «συγκίνησε για ακόμα μια φορά βαθιά».

Παράλληλα τον διαβεβαιώνει «για τον σεβασμό που τρέφω για το πρόσωπό σας και για το αληθινό ενδιαφέρον μου για καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας» και τονίζει πως θέλει να συμβάλλει ώστε οι διμερείς επαφές Ελλάδας-Γερμανίας «να τεθούν πάνω σε ένα νέο θεμέλιο, με αμοιβαία εμπιστοσύνη, καθώς και στην προαγωγή μιας κοινής ιστορικής μνήμης».
 
«Τα εγκλήματα της περιόδου της Κατοχής, για τα οποία η χώρα μου, η Γερμανία, φέρει την ηθική ευθύνη, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να λησμονηθούν. Για να το πω και με δικά σας λόγια: Η Ελλάδα και η Γερμανία πρέπει να αποτελέσουν μια "γέφυρα φιλίας" για ένα ειρηνικό μέλλον στην Ευρώπη» γράφει ο Μίχαελ Ροτ, και αναφέρεται σε δύο πρωτοβουλίες που συζητά με τους Έλληνες ομολόγους του: Το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον και για την Ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Ειδικότερα, για το Ταμείο για το Μέλλον, για το οποίο το γερμανικό Κοινοβούλιο έχει δεσμεύσει κονδύλια ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ κατ’ έτος για τα έτη 2014-2017, αφού σημειώνει ότι ο «αδικοπραξίες εναντίον αθώων ανθρώπων δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να "επανορθωθούν"», ωστόσο «πρέπει να υπογραμμιστεί μέσω συγκεκριμένων έργων και χειρονομιών συμφιλίωσης, η αδιαμφισβήτητη ομολογία μας για την ιδιαίτερη ιστορική μας ευθύνη», τονίζει πως «το Ταμείο για το Μέλλον δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί απάντηση στην πολιτική συζήτηση που διεξάγεται στην Ελλάδα για το ζήτημα των απαιτήσεων αποζημιώσεων έναντι της Γερμανίας. Η δημιουργία του δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με τις νομικές θέσεις καμιάς πλευράς».
 
«Την Ελλάδα και τη Γερμανία τις συνδέουν πάρα πολλά. Σε αυτό συμβάλλουν κυρίως οι περισσότεροι από 300.000 ελληνικής καταγωγής Γερμανοί πολίτες, που αποτελούν εξαιρετικά ευυπόληπτο τμήμα της κοινωνίας μας και που βοήθησαν η χώρα μας να καταστεί μια ευρωπαϊκή Γερμανία» καταλήγει στην ο Γερμανός αξιωματούχος.