Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Σε ένα απίστευτο θέατρο του παραλόγου εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής για το Μνημόνιο στη Βουλή.

Σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αποτέλεσε κείμενο το οποίο εμφανίστηκε ως επίσημο έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών που αφορούσε την συμφωνία της 20ης του Φλεβάρη.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει επίσημο αίτημα για την αποστολή του συνόλου των συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα με τους εταίρους και δανειστές, θεωρήθηκε πως για πρώτη φορά η κυβέρνηση φέρνει το κείμενο της δικής της συμφωνίας για πρώτη φορά στη Βουλή.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν άργησαν να πάρουν τη σκυτάλη και να ζητήσουν από τον επικεφαλής της εξεταστικής να βάλει στην ημερήσια διάταξη το έγγραφο προκειμένου να συζητηθεί. Η υπόθεση πήρε τέτοιες διαστάσεις που το ΠΑΣΟΚ πρόλαβε να βγάλει ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά προβάλει τις θέσεις του και κατηγορεί την κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την παράταση μέχρι 30.6.2015 (τρίτη τροποποίηση) του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή της «κύριας σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης» μεταξύ Ελλάδας και EFSF που παραπέμπει ρητά στο μνημόνιο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση και προσθέτει: «οι υπουργοί και οι βουλευτές της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπορούν τώρα να δουν πώς έχασε η σημερινή κυβέρνηση μέσα από τα χέρια της τα 11 δις ευρώ του ΤΧΣ , ενώ η χώρα αντιμετωπίζει δραματικά προβλήματα ρευστότητας». Επιτίθεται δε στην Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντοπούλου λέγοντας πως μπορεί πλέον να δει πως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν είναι ανακοινωθέν του Eurogroup αλλά μια νομικά δεσμευτική σύμβαση που δεσμεύεται από το αγγλικό δίκαιο.

Η παγίδα

Ωστόσο όλα άρχισαν να…φωτίζονται μέσα από μια διαφορετική γωνία, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Εξεταστικής κ. Βίτσας ανακοίνωσε πως το εν λόγω κείμενο δεν αποτελεί επίσημο έγγραφο της κυβέρνησης. Όπως εξήγησε, η συμφωνία αυτή, κατατέθηκε στα πρακτικά της Επιτροπής από τον βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπο Αθανασίου. Εξήγησε ακόμα, πως οποιοδήποτε κείμενο κατατίθεται στην Επιτροπή, είτε από φορείς είτε από βουλευτές, μοιράζεται σε όλα τα μέλη της προκειμένου να λαμβάνουν την απαιτούμενη γνώση. Ως εκ τούτου τόνισε πως συζήτηση επί ενός εγγράφου που δεν είναι επίσημο κείμενο αλλά προέρχεται από βουλευτή της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να συζητηθεί, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει ήδη εκπεφρασμένη με ξεκάθαρο τρόπο η πρόθεση της Επιτροπής να λάβει το επίσημο έγγραφο.

Ωστόσο, η εξήγηση αυτή από τον Πρόεδρο δεν εμπόδισε το σύνολο των παρευρισκόμενων βουλευτών της αντιπολίτευσης να ζητήσουν να συζητηθεί η συμφωνία, επιχειρώντας προφανώς να «ζορίσουν» την πλειοψηφία και να μεταφέρουν τη συζήτηση από την εξέταση των ευθυνών για το μνημόνιο στη συμφωνία της 20ης του Φλεβάρη.

Σε κάθε περίπτωση, και μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις, όχι για την ουσία του αντικειμένου της Επιτροπής αλλά για τις πολιτικές εντυπώσεις, ο κ. Βίτσας, ζήτησε να γίνει ψηφοφορία (την οποία και κέρδισε λόγω της κυβερνητικής πλειοψηφίας) προτείνοντας να γίνει συνολική συζήτηση της υπόθεσης, τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει τα επίσημα και υπογεγραμμένα έγγραφα.

Πρέπει να επισημανθεί πως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος  – που είναι μέλος της Επιτροπής- δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν γνώριζε ότι το έγγραφο προερχόταν από τον κ. Αθανασίου και πως βλέποντας ότι προερχόταν από έναν φάκελο που έλεγε «Βουλή των Ελλήνων» θεώρησε δεδομένο πως πρόκειται για επίσημο έγγραφο.