Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Δια παν ενδεχόμενο, από αυτό της ρήξης και της άμεσης προσφυγής στις κάλπες μέχρι αυτό της συμφωνίας και των εκλογών το Σεπτέμβριο, με ενδιάμεσο σενάριο αυτό της ανάγκης συγκρότησης κυβέρνησης εθνικού σκοπού, ετοιμάζεται η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, που σε πείσμα των σεναρίων δεν βλέπει ακόμη στον ορίζοντα μία συμφωνία.

Στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά έχουν τεθεί επί τάπητος όλες οι πιθανές εκδοχές καθώς μέχρι αργά χθες βράδυ τα μηνύματα που λάμβανε από το εξωτερικό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η αισιοδοξία για λύση που εξέπεμπε η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα.

Πολλώ δε μάλλον που, πλέον, υπάρχει η βεβαιότητα ότι η όποια συμφωνία, ακόμη κι αν δεν είναι πολύ βαρύτερη από το mail Χαρδούβελη (σ.σ. που πάντως δεν είχαν αποδεχτεί ως τελική λύση οι δανειστές), θα παραβιάζει ευθέως τις κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ εγείροντας ερωτήματα για την ικανότητα των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ όχι μόνον να την περάσουν από τη Βουλή αλλά και να την εφαρμόσουν στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Συγγρού, στο πακέτο συμφωνίας θα περιλαμβάνεται με βεβαιότητα:

  • ο νέος ΦΠΑ που θα δίνει καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή θα επιφέρει επιβαρύνσεις έστω κι αν αυτές «φτιασιδωθούν» με παραμέτρους «κοινωνικής δικαιοσύνης»

  • η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, ως είχε

  • η επαναφορά των αυξημένων συντελεστών στην εισφορά αλληλεγγύης, που είχε περιορίσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενώ

  • μέχρι την τελευταία ώρα θα «παιχτεί» το θρίλερ σχετικά με το ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να παραπέμψει τα... δύσκολα για το Σεπτέμβριο.

Με αυτά ως δεδομένα, ο κ. Σαμαράς – όπως έχει περιγράψει και στις δημόσιες τοποθετήσεις του – διαβλέπει σημαντικές πιθανότητες ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο εκπρόσωπος του κόμματος Κ. Καραγκούνης κάνουν, τις τελευταίες ημέρες, λόγο για «μεγάλη συνεννόηση» με στόχο την εξασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Αυτό θα ήταν, άλλωστε, και το ιδεατό σενάριο για τη Ν.Δ. και προσωπικά τον κ. Σαμαρά, καθώς σε πολύ λίγο χρόνο από τις κάλπες θα καλείτο να βάλει πλάτη σε μία νέα κυβέρνηση, αυτή τη φορά από θέση δικαίωσης. Η Ν.Δ. αποφεύγει, επί του παρόντος, τη συζήτηση για τους όρους ενός τέτοιου σχήματος, προκειμένου να αποφύγει μία νέα σεναριολογία περί των ονομάτων που θα μπορούσαν να ηγηθούν ή να συμμετέχουν.

Αυτό που δεν αποφεύγει, ωστόσο, η γαλάζια ηγεσία είναι να απορρίψει ως απολύτως καταστροφικό ένα ενδεχόμενο νέων εκλογών, προκειμένου ο κ. Τσίπρας να πάρει νέα εντολή και, παράλληλα, να καθαρίσει τα του οίκου του. Με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, άλλωστε, μία νέα προσφυγή στις κάλπες θα γινόταν με όρους δυσμενέστερους για τη Ν.Δ., η οποία – κατά πάσα πιθανότητα – θα υφίστατο μία δεύτερη ήττα σε πολύ μικρό χρόνο.

Η πρωτοφανής ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό αντανακλά ευθέως και στα εσωκομματικά της Ν.Δ. καθώς αφενός δίνει ευκαιρίας επιστροφής στον κ. Σαμαρά, αφετερού παρατείνει τις εκκρεμότητες δεσμεύοντας, με αυτό τον τρόπο, και τους αμφισβητίες. To ενδιαφέρον είναι ότι αντίστοιχη προσέγγιση με της Συγγρού κάνει και η Χαριλάου Τρικούπη. Διόλου τυχαία, η χθεσινή δήλωση Βενιζέλου ήταν σχεδόν ταυτόσημη της γαλάζιας...