Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει γρήγορα συμφωνία αμοιβαία επωφελής δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στο pressproject.

Πρέπει να ολοκληρώσουμε γρήγορα και αυτό το κατανοούν όλοι, είπε ο υπουργός Επικρατείας για τις διαπραγματεύσεις και αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιληφθούν σε αυτή τη φάση και παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Επικρατείας ερωτηθείς , άφησε ανοιχτό το θέμα επιβολής κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση της συμφωνίας που θα υπογράψει η κυβέρνηση.

Εσωκομματική πειθαρχία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό. Συζητάει τα πάντα δημοκρατικά και πληρώνει το τίμημα αυτής της επιλογής. Μπορεί να υπάρχουν φωνές που δυσπιστούν. Εντάξει. Όμως επειδή όλοι γνωριζόμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί από εμάς έχουμε κυβερνητική ευθύνη, και κρινόμαστε όχι από αυτά που θα πούμε εδώ, εκεί, σε ένα κομματικό όργανο ή σε ένα παράθυρο της τηλεόρασης από την τελική απόφαση. Και η συμφωνία η οποία θα έρθει στη Βουλή θα έχει την υπογραφή μας, την ψήφο μας ή την άρνηση της ψήφου μας. Εκεί λοιπόν νομίζω ότι άπαξ άπαντες θα κριθούμε και θα τεθούμε ενώπιον των δικών μας ευθυνών», είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους Γεράσιμο Λιβιτσάνο και Κώστα Εφήμερο και επέμεινε ότι η συμφωνία θα είναι αμοιβαία επωφελής.

Στο ερώτημα αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο κ. Παππάς απάντησε: «Προφανέστατα. Μην το συζητάτε. Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ. Τώρα εδώ να μην αστειευόμαστε. Δεν είναι ούτε κάποιο δευτερεύον νομοσχέδιο ούτε και ρύθμιση στην οποία, εντάξει μπορεί να έχουμε μια ανοχή για το τι στάση θα κρατήσουμε κλπ».

Επέμεινε δε: «δεν θεωρείτε ότι θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης αν δηλαδή, αν υπάρχει μια πλειοψηφία από τα σπάργανα της οποίας θα υπάρχουν ευάριθμες αμφισβητήσεις ώστε να μην συγκεντρώνονται 150 ψήφοι, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα;», είπε ο κ. Παππάς ενώ στο ερώτημα του δημοσιογράφου αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να στηριχθεί στην ψήφο ενός άλλου κόμματος αν δεν συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους μερίδας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς είπε πως το σενάριο να γίνει ο κ. Τσίπρας, Παπαδήμος είναι σενάριο απευκταίο για τη δημοκρατία.

Γρήγορα η συμφωνία

«Θα έχουμε συμφωνία την Κυριακή, όπως είπε ο κ. Σακελλαρίδης ή ισχύει αυτό που λένε στο εξωτερικό ότι η συμφωνία θα καθυστερήσει», ρωτήθηκε ο υπουργός. «Έχω δει τόσους δημοσιογράφους να αναπαράγουν ως αποκλειστικά, ως βόμβα, δήλωση που αλλάζει τα πράγματα. Επειδή σήκωσαν ένα τηλέφωνο και κάποιος τους είπε κάτι… δεν ξέρω και εγώ από ποια βαθμίδα. Και να μην δίνουν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό είναι κάτι που με σοκάρει. Πρέπει πολύ γρήγορα να ολοκληρώσουμε αυτό το γνωρίζουν όλοι αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι το ζήτημα να βγει κάποιος να πει Σάββατο βράδυ, Δευτέρα πρωί, δεν είναι εκεί το ζήτημα», είπε ο κ. Παππάς. Ειδικά για τις δηλώσεις και πληροφορίες που προέρχονται από το ΔΝΤ, δεν παρέλειψε να σημειώσει: «Διαπιστώσαμε ότι και στο επίπεδο των απλών δεδομένων υπάρχουν λάθη μέσα στους θεσμούς και υπάρχει και εσφαλμένη εικόνα και στα πολύ υψηλά κλιμάκια. Το ΔΝΤ είναι οργανισμός που έχει πολύ λίγα πολιτικά καλώδια να το τραβάνε. Αυτό δεν ισχύει για τις κυβερνήσεις. Μου κάνει εντύπωση ο τόνος με τον οποίο συμμετέχει στις συζητήσεις».

Για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο υπουργός είπε πως πρέπει να μην είναι υφεσιακή και να έχει μεγάλη επιρροή στην καθημερινότητα.

Το χρέος

Ως προς το ζήτημα του χρέους και αν για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει πρόνοια στη συμφωνία, ο υπουργός είπε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση, μια λύση. Κάτι με το χρέος θα πρέπει να γίνει δεν μπορεί με τη δομή που έχει αυτή τη στιγμή να εξυπηρετηθεί».

Το κρίσιμο για μια οικονομία είναι πόσους πόρους χρειάζεται για την εξυπηρέτησή του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι πολιτικά βιώσιμοι σε όλη την Ευρώπη για να βρεθούν λύσεις. Αυτούς τους αναζητούμε. Θέλει επιμονή Νομίζω ότι έχει γίνει αντιληπτό και από τους εταίρους, είπε ο κ. Παππάς.