Στην αλλαγή στάσης των ΗΠΑ όσον αφορά την ελληνική κρίση αναφέρεται άρθρο του Bloomberg

Στο άρθρο με τίτλο «οι ΗΠΑ ξαφνικά σε συναγερμό για την Ελλάδα» σημειώνει:

Μέχρι πρόσφατα ο Μπαράκ Ομπάμα και οι οικονομικοί σύμβουλοί του είχαν κάνει ελάχιστες δημόσιες δηλώσεις για την κρίση χρέους της Ελλάδας. Αλλά αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους πιστωτές της.

Και προσθέτει:

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίγνωση ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι έχουν τιμωρήσει τους Αμερικανούς για την ανάμειξή τους στο παρελθόν, θεωρούν την Ελλάδα εσωτερικό τους πρόβλημα και αναγνωρίζουν ότι η «γηραιά ήπειρος» είναι σε καλύτερη θέση για να λύσει τη διαμάχη από ό,τι οι ΗΠΑ μετά την εμπειρία που απέκτησε στο τέλος της περασμένης δεκαετίας από την αντιμετώπιση μιας σειράς κρίσεων χρέους.

Όπως αναφέρει το άρθρο, κατά τον πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ και του αμερικανικού υπ. Οικονομικών Ρόμπερτ Καν, «η μόχλευση της κυβέρνησης Ομπάμα στην ελληνική κρίση είναι περιορισμένη και η πειστικότητα των Αμερικανών προς τους Ευρωπαίους ηγέτες έχει μειωθεί. Αυτό αποτρέπει τον Ομπάμα να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο. Γιατί να κάνει μια δημόσια δήλωση και να αποτύχει; Οι Ευρωπαίοι έχουν σκληρύνει τη στάση τους και η Ελλάδα αρχίζει να απογοητεύει όσο περνάει ο καιρός».

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ενδοιασμούς για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην διαμάχη. Υπάρχει «πολύ άγχος» μέσα στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ότι οι ευρωπαίοι δανειστές εμφανίζονται υπερβολικά σίγουροι και υποτιμούν τον κίνδυνο μια ελληνικής χρεοκοπίας, δηλώνει ο Καν.