Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 προβληματίζονται για το κατά πόσο είναι εφικτή η διάσωση της Ελλάδας, αναφέρει η Bild, τη στιγμή που ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ετοιμάζεται για δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ.

Η γερμανική εφημερίδα αναρωτιέται ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τη Γερμανία από ένα Grexitκαι Brexit και ειδικά για την Ελλάδα το Grexit σημαίνει «έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ή έξοδος του ευρώ από την Αθήνα»...

Grexit

Για την πολιτική, το Grexit θα δώσει ένα σαφές μήνυμα προς τα άλλα κράτη-μέλη πως οι μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτες και η ευρωζώνη αντέχει την έξοδο των μελών που παραβιάζουν τις ευρω-συνθήκες και έχουν υπερβολικό χρέος.

Σε περίπτωση πτώχευσης της Αθήνας θα χαθούν περίπου 240 δισ. ευρώ και η Γερμανία θα χάσει 65 δισ. ευρώ αλλά περαιτέρω διασώσεις των χωρών της ευρωζώνης θα είναι στο τραπέζι σημειώνει η Bild.

Μικρή θα είναι η επίδραση στην εργασία σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα καθώς η Γερμανία διέθεσε 5 δισ. ευρώ  το 2014 στην Ελλάδα η οποία βρέθηκε στην 38η θέση των γερμανικών εξαγωγών. Πιθανόν να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στα ταξιδιωτικά πρακτορεία εξαιτίας της μείωσης των κρατήσεων από γερμανούς τουρίστες προς την Ελλάδα.

Η εμπιστοσύνη στο ευρώ μπορεί να κλωνιστεί αλλά θα είναι εφήμερη επισημαίνει η Bild και εκτιμά πως το νόμισμα θα είναι πιο σταθερό και ισχυρό απ΄ότι σήμερα μεσοπρόθεσμα.

Η Ελλάδα παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ αλλά θα μπορούσε να στραφεί προς τη Ρωσία για οικονομική βοήθεια και ως εκ τούτου η γραμμή της ΕΕ κατά της Ρωσίας να σπάσει...

Brexit

H Βρετανία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη χώρα στην ΕΕ και ένα Brexit θα χάσει ένα σύμμαχο στον αγώνα των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Ωστόσο η Bild επισημαίνει πως οι περίπου 1.300 Βρετανοί υπάλληλοι της ΕΕ θα πρέπει να αποχωρήσουν!

Η Βρετανία ως τρίτη μεγαλύτερη χώρα συνεισφέρει ανάλογα στον προϋπολογισμό της ΕΕ και αν υπάρξει Brexit το μεγαλύτερο μέρος θα πρέπει να επωμιστεί η Γερμανία. Επίσης η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως η ΕΕ θα χάσει το 15% της οικονομικής της δύναμης αλλά και την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης που σημείωσε σε ποσοστό 2,8% το 2014.

Το Brexit αυτομάτως θα ενεργοποιούσε τους τελωνειακούς δασμούς για τα προϊόντα της ΕΕ που εισάγει η Βρετανία. Κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε τις γερμανικές εξαγωγές οι οποίες το 2014 ανήλθαν σε 84,1 δισ. ευρώ. Επίσης το ίδιο πρόβλημα θα προέκυπτε στα προϊόντα που εισάγει η Βρετανία από Γαλλία αλλά και από τις ΗΠΑ.

Το City του Λονδίνου είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κέντρο. Ενα Brexit θα προκαλούσε το «πάγωμα» της ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων με την ΕΕ και οι γερμανικές τράπεζες θα πρέπει να μεταφέρουν το προσωπικό τους από το Λονδίνο προς την ΕΕ. Οι μετοχές των εταιρειών αλλά και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ θα καταγράψουν πτώση.

Η ΕΕ θα χάσει την πυρηνική ενέργεια αλλά και τους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ σε περίπτωση Brexit και θα αποδυναμωθούν η εξωτερική πολιτική αλλά και η ασφάλεια.