Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές διατύπωσε σε συνέντευξή του στον Βήμα FM ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ η συμφωνία θα  περιλαμβάνει εργασιακά και ασφαλιστικά, αλλά και τη ρύθμιση του χρέους, για να μπορέσει, όπως είπε, να είναι βιώσιμο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν έχουμε συμφωνήσει αλλά έχει επέλθει μια συμφωνία στο μοντέλο για να μιλάμε για τα ίδια νούμερα. Για παράδειγμα όταν μιλάμε για τους συντελεστές ΦΠΑ πρέπει να μιλάμε για τις ίδιες αποδόσεις. Από χθες μιλάμε για το ίδιο μοντέλο».

Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις της ελληνικής πρότασης για τον ΦΠΑ:

Αρχικά είχαμε καταθέσει πρόταση για δύο συντελεστές 6,5% και 15% συν προσαύξηση για χρήση μετρητών. Οι θεσμοί αντέκρουσαν την πρόταση με 13%-23% που δεν μπορεί να συζητηθεί. Η τελική πρόταση έχει τρεις συντελεστές - δεν θα πω περισσότερα γιατί η υπεύθυνη ενημέρωση απαιτεί και υπεύθυνο Τύπο. Εμείς ενημερώνουμε για σκέψεις και ο Τύπος μιλάει για αποφάσεις και όταν τα νούμερα αλλάζουν σε μια διαπραγμάτευση μιλούν για τούμπες.

Πρόσθεσε δε πως η τελευταία πρόταση μιλά για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και συνέχισε λέγοντας ότι η «δική μας πρόταση σύμφωνα με το κοινό μοντέλο θα απέδιδε 900 εκατ. ευρώ είσπραξη ΦΠΑ χωρίς να υπολογίζουμε τα έσοδα από τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτοί δεν το δέχονται».

Ο κ. Βαρουφάκης εξάλλου έσπευσε να αφήσει αιχμές κατά των εταίρων κάνοντας λόγο για «διαρροές που έχουν αμαυρώσει την εικόνα της Ευρώπης» και προσχηματικές διαφωνίες από την πλευρά τους, ενώ πρόσθεσε: 

Όταν μια διαπραγμάτευση φτάνει στο τέλος της, ακούγονται πολλά από τη μία πλευρά, ιδίως από τους εταίρους μας, που θέλουν να αποσπάσουν τα περισσότερα.

Χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ άδικο φόρο, αλλά διευκρίνισε ότι θα πρέπει να παραμείνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφευχθούν - όπως είπε - μεγαλύτερες αδικίες.

Ο κ. Βαρουφάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετου φόρου στα πετρελαιοκίνητα ΙΧ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

Επανέλαβε ότι ο λόγος που δεν έχει καταλήξει η διαπραγμάτευση είναι η λιτότητα που ζητούν οι θεσμοί και εξήγησε ότι οι θεσμοί απαιτούν αυτό που ονομάζουν «παραμετρικά μέτρα». 

«Όταν παρουσιάζουμε ένα μέτρο για παράδειγμα όσον αφορά την περαίωση αυτό δεν το υπολογίζουν, το θεωρούν διοικητικό μέτρο και λένε ότι θέλουν μόνιμα μέτρα. Εμείς εξηγούμε ότι είναι μια δύσκολη χρονιά το '15 επειδή έχουμε μια εξάμηνη διαπραγμάτευση και άρα αυτή η δύσκολη χρονιά πρέπει να έχει έκτακτα διοικητικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το θέμα των εσόδων καθώς το 2016-2017 τα έσοδα θα προέλθουν από την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά αυτοί θέλουν μόνιμα υφεσιακά μέτρα αλλά δεν θα τα δεχθούμε», τόνισε.

Ερωτηθείς τέλος αν θα είναι υπουργός Οικονομικών μετά τη συμφωνία απάντησε ότι «εγώ προσωπικά "ρίψασπις" δεν είμαι».