Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Ένας υπόγειος αναβρασμός υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Το σύνολο των  υπουργών εμπιστεύεται τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα και ευελπιστεί ότι στο τέλος, πριν από την συμφωνία, η πολιτική θα υπερισχύσει των τεχνοκρατών.

Όμως, την ελπίδα για μία έντιμη και δίκαιη συμφωνία ορισμένες φορές διαδέχεται ένας αδήλωτος φόβος για μία επώδυνη συμφωνία καθόλου εύκολα διαχειρίσιμη από μέλη της κυβέρνησης και κομματικά στελέχη.

Οι περισσότεροι υπουργοί τηρούν στάση αναμονής και δεν πιέζουν το Μαξίμου για λεπτομέρειες. Αρκούνται στα όσα μαθαίνουν και πληροφορούνται στα κυβερνητικά και υπουργικά συμβούλια ή στα όσα γράφονται στον Τύπο. Όμως αμφιβάλλουν για το κατά πόσο η συμφωνία, ενώπιον της οποίας θα βρεθούν σύντομα, εφόσον οι εκτιμήσεις του Μαξίμου επιβεβαιωθούν, δεν θα είναι ιδιαίτερα βατή.

Σ’ αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να κυριαρχήσουν και δεύτερες σκέψεις μεταξύ ορισμένων υπουργών. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αποχωρήσεις από το υπουργικό συμβούλιο σε περίπτωση που καταπατηθούν κόκκινες γραμμές ή παραβιαστούν αξιακές αναφορές. Κάποιοι υπουργοί στις μεταξύ τους συζητήσεις φοβούνται ότι ενδεχομένως στη Βουλή να μην μπορέσουν να υποστηρίξουν με το απαιτούμενο πάθος μία συμφωνία που δεν θα τούς εκφράζει.

Μπροστά σ’ αυτό το ενδεχόμενο θα επιλέξουν να αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα, χωρίς φασαρίες και φωνές. Και φυσικά θα ψηφίσουν την συμφωνία για να μην δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Όμως ακόμη κι αν αυτό το σενάριο αποτραπεί, πολλά μέλη της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την στάση προσώπων όπως η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου που έχουν σηκώσει το λάβαρο της αντίστασης και αμφισβητούν ακόμη και τις επιλογές για την ΕΡΤ.

Κοντά στην Κωνσταντοπούλου προσμετρούν την προστατευόμενή της Ραχήλ Μακρή και βουλευτές τύπου Γιάννη Μιχελογιαννάκη που γενικώς κινείται στην δική του κομματική σφαίρα αλλά και βουλευτές της ΚΟΕ και της ΔΕΑ που δεν θα ψηφίσουν για καθαρά συνειδησιακούς λόγους.