Στις γνωστές αντιθέσεις μεταξύ των «θεσμών» ως προς τη στάσης τους απέναντι στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αναφέρεται το πρακτορείο Reuters που στέκεται ιδιαίτερα στις θέσεις της Κομισιόν και κάνει λόγο για «ενόχληση» κάποιων κυβερνήσεων εντός της ευρωζώνης. 

Ειδικότερα, το Reuters σημειώνει πως ορισμένες χώρες κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δίνει στην Ελλάδα «φρούδες» ελπίδες σχετικά με την εκταμίευση δανείων με λιγότερες οδυνηρές μεταρρυθμίσεις. Έπειτα, από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων με μικρή πρόοδο, κάποιες κυβερνήσεις κατηγορούν παρασκηνιακά τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον Πιερ Μοσκοβισί «θολώνουν» το μήνυμα προς την Ελλάδα, παίζοντας τον ρόλο του «καλού μπάτσου».

Οι ίδιες κυβερνήσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα, εκτιμούν ότι οι πιστωτές θα πετύχαιναν ταχύτερα αποτελέσματα εάν οι θεσμοί που τις εκπροσωπούν – η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ- παρουσίαζαν μία πιο ενιαία στάση. «Σε αυτό το πρίσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίζει έναν άσχημο ρόλο», αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος κυβέρνησης της ευρωζώνης και προσθέτει: 

Ορισμένοι στην Αθήνα ακόμα πιστεύουν πως μπορούν να εκταμιεύσουν χρήματα δίχως μεταρρυθμίσεις και επικαλούνται τον Γιουνκέρ ως υποστηρικτή της άποψής τους. Πιστεύουν ότι ο Γιουνκέρ θέλει να παραμείνουν στο ευρώ με κάθε κόστος. 

Ανάμεσα στις χώρες που είναι δυσαρεστημένες με την τακτική της Κομισιόν είναι η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Σλοβακία, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος που σημειώνει πως ακόμα και η Γαλλία άρχισε να εκφράζει την ενόχλησή της. 

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, καμία κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει δημοσίως τις επιφυλάξεις της. 

Ο Γιουνκέρ και η Κομισιόν επιμένουν από τότε που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στα τέλη Ιανουαρίου πως δεν υπάρχει καμία άλλη λύση από την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, συνεχίζει το Reuters που τονίζει πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην επικεφαλής του Eurogroup δεν θέλει να διασπαστεί η ευρωζώνη κατά τη θητεία του. 

Η θέση αυτή, περιορίζει τις διαπραγματευτικές επιλογές και ενδυναμώνει όσους στην Αθήνα «στοιχηματίζουν» ότι η ευρωζώνη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, και σε αυτό το πλαίσιο εάν η Αθήνα επιμείνει αρκετά ενάντια στις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, οι «θεσμοί» θα υποχωρήσουν πρώτοι. 

Ωστόσο, το Reuters σημειώνει πως δεν συμμερίζονται όλες οι κυβερνήσεις την άποψη της Κομισιόν περί παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Και στο τέλος, οι κυβερνήσεις είναι αυτές που θα αποφασίσουν για τη συμφωνία καθώς αυτές διαθέτουν τα χρήματα... 

Παρότι ο Γιουνκέρ υπεραμύνεται της τακτικής του, σημειώνει το Reuters, παραδέχεται ωστόσο πως η Αθήνα ενδεχομένως να παρερμηνεύει τη στάση του, κάνοντας με αυτό τον τρόπο τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. 

«Δεν είμαι ο μοναδικός παίχτης (σ.σ. στη διαπραγμάτευση). Είμαι ανοιχτά υπέρ των Ελλήνων, αλλά κάποιες φορές οι Έλληνες κάνουν τη ζωή των άλλων φίλων τους πολύ δύσκολη», είπε ο Γιουνκέρ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΝΙ. 

Με την Κομισιόν να έχει αναλάβει την ήπια προσέγγιση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έγινε ο «κακός μπάτσος» των τριών θεσμών, συνεχίζει το δημοσίευμα. Οι θέσεις του πολλές φορές βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με τις απόψεις των σκληροπυρηνικών κυβερνήσεων, με την ΕΚΤ να είναι πιο ουδέτερη, έχοντας γέρνοντας ωστόσο προς την πλευρά του Ταμείου, αναφέρουν αξιωματούχοι. 

«Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο πολύ φιλικός τόνος μέρους της Κομισιόν έχει οδηγήσει τους Έλληνες στο... ρόδινο μονοπάτι», σχολιάζουν με σκωπτικό τόνο πηγές που λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις.

Στη συνέχεια, το Reuters φέρνει ως παράδειγμα τα όσα συνέβησαν σε ένα από τα πρώτα Eurogroup που συμμετείχε η νέα ελληνική κυβέρνηση και στο προσχέδιο συμφωνίας για επέκταση της δανειακής σύμβασης που είχε παρουσιάσει τότε ο Πιερ Μοσκοβισί

Όπως αναφέρει όμως το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης  παρότι εμφανίζονται κριτικοί απέναντι στην Κομισιόν, αναγνωρίζουν πως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν έχουν την ίδια πολιτική ευθύνη με την Επιτροπή για την επίτευξη συμφωνίας. 

Το να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα σε 19 κράτη και τρεις διαφορετικούς θεσμούς αγγίζει τα όρια του ακατόρθωτου, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ακόμα και μέσα στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης σχολιάζει το Reuters που εν κατακλείδι παραθέτει μία αποστροφή του λόγου του Γιουνκέρ: 

Εάν η Κομισιόν δεν προσπαθούσε να γεφυρώσει τις τις απόψεις, απλώς θα παρέμενε το χάσμα. Επομένως, εάν θέλετε πλήρη καταστροφή, απλώς ζητήστε μας να σταματήσουμε να δίνουμε τις απόψεις μας...